Jetsun Pema

Zovu je “Kate s Himalaja”: Najljepša kraljica Dalekog istoka prvi put pokazala 9-mjesečnu kćerku

Kralja i kraljicu Butana davno su prozvali William i Kate s Himalaja, a mladi i lijepi par trudi se svoju zemlju na obroncima najvišeg planinskog lanca modernizirati, otvoriti je turistima, iskorijeniti siromaštvo i približiti je zapadu.

Turbulentna historija Kraljevine Butan, malene zemlje na istočnoj Himalaji omeđenoj Kinom i Indijom, ušla je u mirnije vode kada je njom zavladao tada 26-godišnji Jigme Khesar Namgyal Wangchuk kojem je 2006. prijestolje prepustio otac Jigme Singye Wangchuk. Mladi kralj počeo je s demokratizacijom zemlje, otvorio je turistima, razvio prijateljstvo s drugim kraljevskim kućama, ukinuo je zakonsku odredbu protiv homoseksualnosti i odbio je mogućnost poligamije koja je legalna i udomaćena u butanskom društvu.

Uostalom, on je sin bivšeg kralja i njegove treće supruge Tshering Yangdon koji još imaju sina i kćerku, a s tatine strane ima još četiri polusestre i tri polubrata. Tako se 2011. zakleo na vjernost lijepoj Jetsun Pemi koja mu je podarila dva sina, Jigme Namgyela (8) i Jigme Ugyena (4) te devetomjesečnu kćerkicu Sonam Yangden, čiju su fotografiju prvi put objavili ovih dana povodom njenog 34. rođendana. Kao pravi moderni tata bio je na porodu svoje djece koja su se sva dogodila u kraljevskoj palači.

Jetsun Pema rođena je u aristokratskoj porodici, školovala se u Butanu i prijateljskoj Indiji, a na londonskom Univerzitetu Regent‘s diplomirala je međunarodne odnose, psihologiju i historiju umjetnosti. Udajom za kralja 2011. postala je najmlađa svjetska kraljica pratiteljica, a tu titulu nosi i danas.

Ovaj mladi progresivni par puno radi na moderniziranju i promociji vlastite zemlje koja obiluje prirodnim ljepotama pa su im posljednje desetljeće u gostima bili princ William i princeza Catherine, švedski kraljevski par, japanska princeza...Oni su bili na pogrebu kraljice Elizabete II. u Londonu, na krunidbi kralja Charlesa, na vjenčanju jordanskog princa Huseina, u posjetu carskoj porodici u Japanu...

Kralj Jigme Khesar koji se školovao u Americi i Londonu gdje je diplomirao međunarodnu diplomatiju, često govori na skupštinama u Ujedinjenim narodima, a glavna tema mu je dobrobit djece širom svijeta.

I njegova supruga osim one roditeljske ima mnogo kraljevskih dužnosti. Kao zagovornica zaštite okoliša, pokroviteljica je Kraljevskog društva za zaštitu prirode i veleposlanica Programa Ujedinjenih naroda za okoliš .

Uključena je i u razne humanitarne organizacije kao što su Ability Bhutan Society i Bhutan Kidney Association, predsjednica je u njihovog Crvenog krsta koji provodi učinkovite humanitarne napore u području upravljanja katastrofama, zdravstvenih i socijalnih usluga. Zbog ljepote i omiljenosti ne samo u Butanu, te brojnih humanitarnih aktivnosti, mediji su ih davno prozvali Will i Kate s Himalaja, a sada im je i zajedničko što su oba para roditelji troje djece.