umro u zatvoru

Žrtva Putinovog režima: Memoari Alekseja Navaljnog bit će objavljeni u Americi

Tokom godina koje su prethodile njegovoj smrti u ruskom zatvoru, ruski opozicioni čelnik Aleksej Navaljni pisao je memoare o svom životu i radu kao prodemokratskog aktiviste.

Pod nazivom "Patriot", izdavačka kuća Knopf objavit će memoare u Sjedinjenim Američkim Državama 22. oktobra, uz prvo izdanje u pola miliona primjeraka i istovremeno izdanje u više zemalja.

Navaljni, koji je stekao globalno uvažavanje kao žestoki kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina, odupirao se ponavljanim pokušajima Kremlja da ga ušutka fizičkim ozljedama, hapšenjima i zatvorom u udaljenoj arktičkoj kaznenoj koloniji, gdje je umro u februaru u dobi od 47 godina.

Knjiga, u kojoj donosi svoju priču vlastitim riječima, dolazi kao posljednja demonstracija prkosa, navodi njegova udovica Julija Navaljnaja u izjavi, i mogla bi imati stimulativni učinak na njegove sljedbenike.

"Ova knjiga je svjedočanstvo ne samo Aleksejevog života, nego i njegove nepokolebljive posvećenosti borbi protiv diktature – borbi za koju je dao sve, uključujući i svoj život.

Preko njegovih stranica, čitaoci će upoznati čovjeka koga sam duboko voljela - čovjeka dubokog integriteta i nepopustljive hrabrosti.

Dijeljenje njegove priče ne samo da će slaviti sjećanje na na njega, nego će i inspirisati druge da se zauzmu za ono što je ispravno i da nikada ne izgube iz vida vrijednosti koje su zaista važne", izjavila je Navaljnaja, piše New York Times.