AI

Zuckerberg na turneji po Aziji: Dogovara saradnje u oblasti umjetne inteligencije

Šef Mete Mark Zuckerberg sastao se u četvrtak u Seulu s predsjednikom Južne Koreje Yoon Suk Yeolom s kim je razgovarao o saradnji u oblasti umjetne inteligencije i načinima za sprečavanje cirkulacije lažnih vijesti uoči ključnih izbora, saopćio je Yoonov ured.

Zuckerberg je na mini turneji po Aziji koja je uključivala posjetu u Japanu, plus trodnevnu posjetu Seulu gdje se susreo s poslovnim liderima iz elektronskih giganata Samsung i LG. Sljedeća posjeta je Indiji.

Yoon i Zuckerberg razgovarali su o saradnji između južnokorejskih kompanija i Mete "kao i o viziji stvaranja digitalnog ekosistema umjetne inteligencije", rekao je novinarima Sung Tae-yoon, Yoonov šef službe za politiku.

"Yoon je naglasio vodeće mjesto južnokorejskih kompanija na tržištu memorije za AI sisteme i zatražio od Zuckerberga da uspostavi blisku saradnju s njima", rekao je ovaj zvaničnik.

Yoon je naglasio da Južna Koreja "sa svojim raznolikim portfeljem pametne elektronike, nosivih uređaja i pametnih automobila može postati izvanredna platforma" za primjenu umjetne inteligencije Mete, rekao je Sung.

Yoon je osnivaču Mete rekao da će Seul pomoći na bilo koji način "ako bude potrebno", dodao je Sung, ukazujući na zatvaranje mehanizama saradnje u lancu snabdijevanja uspostavljenih između Južne Koreje i Sjedinjenih Država.