kriza u Parlamentu

Zukan najavljuje rasplet u Parlamentu FBiH: Stavit ćemo sve karte na sto. Ovo je posljednja prilika za opoziciju

Zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Belmin Zukan izjavio je za FTV da će pozicija danas staviti sve karte na sto.

Naime, na današnjoj sjednici trebala bi se razmatrati informacija o nemogućnosti održavanja sjednica komisija nakon čega će biti predložena rješenja za krizu.

"Vjerovao sam i zapravo ovo je na neki način bila posljednja šansa opoziciji da se uključi u rješavanju cijele ove situacije koje imamo sa radnim tijelima i problema u samom Domu.

"Idemo na sjednicu Zastupničkog doma koja počinje u jedanaest sati i tu ćemo na kraju staviti sve karte na sto, razmotriti informacije iz četiri radna tijela koja imaju problem sa održavanjem sjednica to su dakle, prvi su problemi počeli u komisije za izbor imenovanje ondan u Zakonodavno-pravnoj komisiji i tu su još dva odbora. Odbor za rad i socijalnu politiku i Odbor za zdravstvena pitanja. To su radna tijela koja su imala poteškoće o svom radu i vjerujem da ćemo danas određenim odlukama odnosno zaključcima na osnovu člana tri Poslovnika koji kaže da sve situacije koji nisu uređene Poslovnikom se mogu urediti zaključkom šta Parlament da čini u situaciji kada radna tijela ne mogu da održavaju sjednice jer su upražnjene jer nemaju kvorum za održavanje sjednice", naveo je Zukan.

On je rekao da se tokom vikenda održalo nekoliko sastanaka na kojima su razmatrane mogućnosti deblokade Parlamenta koju provodi opozicija.

"Mi smo preko vikenda održali nekoliko sastanaka gdje smo razmatrali četiri pet nekih opcija zaključaka. To je bilo jedan od prijedloga. Postoji još nekoliko prijedloga i mislim da ta opcija je jedna od veoma mogućih budući da tako nešto već postoji u Kantonu Sarajevo i veoma je dobro funkcionalno. Pokazalo se dakle čak da je da je ovaj jedna dobra praksa jer ponekad radna tijela zbog činjenice da veliki broj zastupnika nisu profesionalci ipak može polučiti određeni rezultat. Međutim, mi imamo još nekoliko rješenja i evo danas ćemo vjerovatno pred samu sjednicu opet razgovarati i ono što je naša ideja jeste da zaista pustimo raspravu u Domu i da vidimo iz te rasprave koji je riješenje najbolje. Možda nam opozicija ponudi nešto što će biti zanimljivo i što će zaista riješiti ovaj problem."