Politika

Zuroff: Misa u Sarajevu podsjeća na skupove u Zagrebu posvećene Anti Paveliću

Direktor centra Simon Wiesenthal iz Izraela Efraim Zuroff osudio je danas misu u Sarajevu, održanu za one koji su stradali u Bleiburgu, i rekao da ga to podsjeća na skup koji se godinama organizira u Zagrebu u čast Ante Pavelića.

"Sarajevska misa za nacističke kolaboracioniste iz Drugog svjetskog rata privlači široku osudu. Podsjeća me na skupove koji se godinama održavaju u Zagrebu, a posvećeni su najvećem masovnom ubici na Balkanu – Anti Paveliću", napisao je Zuroff na Twitteru.

U katedrali Srca Isusova u centru Sarajeva jučer je održana misa za žrtve Bleiburga. Učesnici mise u sarajevsku katedralu ušli su na sporedna vrata.

Povodom sramne mise u glavnom gradu BiH održana je komemoartivna šetnja. Građani okupljeni na poziv Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u BiH (SABNOR) dostojanstveno su šetali i poslali antifašističke poruke u svijet.

Služenje mise izazvalo je žustru polemiku u BiH pri čemu je Crkva insistirala na stanovištu kako je riječ o vjerskom obredu za duše pokojnih, dok su brojni državni službenici, među kojima su i sva tri člana Predsjedništva BiH, političke stranke i nevladina udruženja, ocijenili kako je misa u sastavu bleiburške komemoracije pokušaj rehabilitacije ustaškog režima koji je odgovoran za ubistvo više od 10.000 Sarajlija tokom fašističke okupacije u Drugom svjetskom ratu.