otvoren novi front

Zveckaju oružjem i u svemiru. Pentagon na nogama zbog poteza Rusije: Zaštitit ćemo svoje interese

Sjedinjene Američke Države kažu da je Rusija prošle sedmice lansirala satelit za koji vjeruje da bi mogao biti sposoban napasti druge takve sonde.

"Rusija je lansirala satelit u nisku Zemljinu orbitu za koji procjenjujemo da je vjerovatno protusvemirsko oružje", rekao je glasnogovornik Pentagona, general Pat Ryder.

Bio je u "istoj orbiti" kao satelit američke vlade, rekao je, dodajući da će Washington nastaviti pratiti situaciju i biti spreman zaštititi svoje interese.

Globalni rivali

Rusija nije javno komentirala ovo pitanje, prenosi BBC.

Moskva i Washington - dva globalna rivala - često su se sukobljavali u Ujedinjenim narodima posljednjih sedmica u vezi svemirskog oružja, pri čemu su se obje strane međusobno optuživale da žele militarizirati svemir.

Portparolka ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova ustvrdila je da SAD nastoji pretvoriti svemir u "arenu vojnog sukoba".

Brojni vojni stručnjaci već dugo upozoravaju da će svemir vjerovatno biti sljedeća granica ratovanja u svijetu koji sve više ovisi o tehnologiji.

U utorak je general Ryder rekao da Pentagon vjeruje da je ruski satelit "vjerovatno sposoban napasti druge satelite u niskoj Zemljinoj orbiti".

"Imamo odgovornost da budemo spremni zaštititi i obraniti, domenu, svemirsku domenu, i osigurati kontinuiranu i neprekinutu potporu Združenim i kombiniranim snagama", dodao je glasnogovornik Pentagona.

Glasnogovornik američke svemirske komande rekao je novinskoj agenciji Reuters da je satelit "vjerovatno protusvemirsko oružje koje je sposobno napasti druge satelite".

Glasnogovornik je rekao da je satelit - Cosmos 2576 - lansiran 16. maja s ruskog kosmodroma Plesetsk, oko 800 kilometara sjeverno od Moskve.

Datumi lansiranja

U svom saopćenju, ruska državna svemirska agencija Roskosmos rekla je da je lansiranje 17. maja "u interesu ministarstva odbrane Ruske Federacije". Kažu da je korištena njihova lansirna raketa Soyuz-2.1b.

Različiti prijavljeni datumi lansiranja mogu se objasniti činjenicom da je riječ o različitim vremenskim zonama.

Ni Moskva ni Washington nisu dali više detalja. Međutim, svemirski analitičari kažu da se čini da je Cosmos 2576 na istoj orbiti kao i američki satelit USA 314.

Otkako je pokrenula invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, Rusija je upozorila da bi američki sateliti koji pomažu ukrajinskoj vojsci mogli postati legitimne mete.

U februaru je Bijela kuća priznala da Rusija razvija "zabrinjavajuće" novo svemirsko oružje.

To je uslijedilo nakon što je viši republikanski kongresmen izdao zagonetno upozorenje o ozbiljnoj prijetnji nacionalnoj sigurnosti, što je izazvalo intenzivne glasine u Washingtonu.

Izvještaj koji je prošle godine objavio Centar za strateške i međunarodne studije sa sjedištem u Washingtonu DC sugerira da Rusija razvija čitav niz protusatelitskih (ASAT) oružja, uključujući projektil koji je uspješno testiran protiv nepostojećeg satelita iz sovjetske ere u studenom 2021. .