Austrijanci u šoku

Zvijersko ubistvo u Beču, sumnja se da je žrtva Srbin: Najveća istraga u historiji zemlje otkrila surovost balkanske mafije

Mafija koja lomi kosti, muči i zlostavlja

U stanu u austrijskom glavnom gradu Beču u kome se ilegalno proizvodila marihuana, u srijedu je pronađeno tijelo muškarca za koga se pretpostavlja da je srbijanski državljanin, a austrijska policija sumnja da iza ovog surovog zločina stoji balkanski klan.

Proteklih godina u Austriji djeluju brojne kriminalne grupe iz Srbije i Crne Gore koje se na surove načine obračunavaju sa svojim neprijateljima, a mahom je riječ o poslovima droge.

Tijelo je pronađeno u stanu u bečkom okrugu Otakring, u kome živi dosta Srba i ljudi sa prostora bivše Jugoslavije. Pronađena je oprema za uzgoj marihuane u vještačkim uslovima, a žrtva je surovo mučena prije likvidacije. Iako policija još nije zavnično saopštila identitet žrtve, niti pominje u kom pravcu ide istraga, pojedini austrijski mediji navode da je u pitanju srbijanski državljanin, a da iza surovog zločina stoje kriminalne organizacije sa Balkana.

Nije ni čudo što je austrijska policija prvo posumnjala na Srbe i Balkan, jer ova zemlja, a potogovo njen glavni grad Beč već decenijama važi za teritoriju koju čvrsto drže kriminalne organizacije sa Balkana, prije svega iz Srbije i Crne Gore. Austrija je poznata po brojnoj srpskoj dijaspori, ali, iako ogromna većina srbijanaca vrijedno radi i poštuje zakone, za njima su došli i kriminalci. Kako se organizovani kriminal razvijao u Srbij, tako je jačao i u dijaspori i dosegao neslućene razmjere.

Jedna od specijalnosti srpsko-crnogorskih kriminalnih organizacija u Austriji jeste upravo prizvodnja i prodaja marihuane, mada u ponudi imaju i druge vrste narkotika. Umjesto da se bave skupim i nesigurnim švercom kanabisa sa Balkana, Srbi i Crnogorci su se specijalizovali za uzgajanje u samoj Austriji.

Često su iznajmljivali čitave hale, ali tu ih je odavao visoki račun za struju, ali i nedostatak snijega na krovu tokom zime, što je policiji ukazivalo da se tu gaji marihuana. Zbog toga su prešli na novu strateriju, da „travu“ gaje u stanovima u zgradama. Policija je upravo u jedan takav stan upala u srijedu, ali su uz dokaze da se tu gajila marihuana pronašli leš u poodmakloj fazi raspadanja.

Slomljene kosti, mučenje, zlostavljanje

Taj kriminalni „biznis“ je dostigao takve razmjere da je austrijska policija 2021. godine sprovela najveću akciju u svojoj historiji, pod kodnim imenom „Ahilej„. Istragom je obuhvaćeno čak 10.000 osoba koje su se dovodile u vezu sa organizovanim kriminalnim grupama iz Srbije i Crne Gore. Ipak, ni sami policajci nisu očekivali ono sa čime su se suočili, a to je ozbiljno organizovana i izuzetno surova kriminalna organizacija čiji metodi su bili brutalni.

„Govorimo o slomljenim kostima, mučenju, zlostavljanju, ubistvu, de facto pogubljenjima, uključujući uklanjanje raznih udova… To se dešava usred Evrope. I ne želim da isključim da se to dogodilo i u Beču“, kazao je ranije u intervjuu za Radio O1, inspektor Danijel Lihteneger, jedan od glavnih inspektora koji se bavi narkoticima u Federalnoj kancelariji kriminalističke policije.

Kada je saopšten identitet uhapšenih, sve je postalo jasnije, jer se u rukama austrijske policije našao i Dario Đorđević zvani Dekster, koji je kasnije osuđen na 11 godina zatvora. On je bio bliski saradnik ozloglašenih Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, ali je u jednom trenutku nestao i čak se sumnjalo da je ubijen sve dok nije lociran u Austriji.

Koliko je to bila ozbiljna akcija i kolika je prijetnja organizovanog kriminala govori i podatak da su austrijski istražitelji zatražili i dobili pomoć američkog Federalnog istražnog biroa (FBI), kako bi im pomogli u razbijanju kriptovane komunikacije članova grupe.

Dario Đorđević Dekster uhapšen je u junu 2021. zajedno sa još 80 osoba u Austriji, a riječ je o jednom od vodećih članova srpsko-crnogorske narko-grupe, koja se bavi distribucijom droge po teritoriji čitave Austrije.

Poligon za obračune krimi grupa

Nije ni čudo što je Beč postao i poligon za obračune zavađenih kriminalnih organizacija sa Balkana, pa je tamo ubijen visokopozicionirani pripadnik kavačkog klana Vladimir Roganović u decembru 2018. godine.

Napad je izvršen usred dana, u najstrožem centru Beča, kada je Roganović, sa dvojicom prijatelja poslije ručka u elitnom restoranu, krenuo ka automobilu. Ova likvidacija je toliko šokirala Beč, da se prvo mislilo da je u pitanju teroristički napad. Ubica je sa leđa prišao Roganoviću i pucao mu u glavu, a onda pokušao i da likvidira jednog od njegovih pratilaca, koga je metak samo okrznuo po glavi, pa je ostao živ.