Predstavnički dom

Zvizdić: Usvojen je moj prijedlog zakona o bahatoj vožnji

Zvizdić je, pojašnjavajući predloženu inicijativu, kazao da je njen cilj da se pojača specijalna i generalna prevencija u oblasti sigurnosti cestovnoga saobraćaja
Denis Zvizdić objavio brojeve glasova SDA i Osmorke na svim nivoima

U Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH danas je usvojen prijedlog zakona o kriminalizaciji objesne vožnje po inicijativi Denisa Zvizdića.

Vijest je potvrdio i sam Zvizdić na X-u.

"Upravo je Predstavnički dom usvojio moj prijedlog o kriminalizaciji obijesne vožnje u cestovnom saobraćaju, s obzirom da se pokazalo da prekršajne sankcije nisu dovoljne da spriječe bahate vozače.

Očekujem da entitetski parlamenti/skupštine i Skupština Brčko Distrikta prihvate i realizuju ovu inicijativu", objavio je Denis Zvizdić na svom X. nalogu.

Podsjetimo, u zadnje vrijeme saobraćajne nesreće su bile konstantne pojave, a vrlo često sa smrtnim ishodom.

Zvizdić je, pojašnjavajući predloženu inicijativu, kazao da je njen cilj da se pojača specijalna i generalna prevencija u oblasti sigurnosti cestovnoga saobraćaja.

"U tom smislu sam mislio da treba predložiti vladama entiteta i Brčko distrikta da 'objesnu vožnju' u cestovnom saobraćaju tretiraju kao posebno krivično djelo, na način da ona bude definirana kao sljedeća pravna norma. 'Sudionik u cestovnom prometu, koji iz objesti teško krši propise o sigurnosti prometa vozeći u stanju nesposobnosti za vožnju, izazvanom trošenjem alkohola ili droge ili pshioaktivnih lijekova; ili vozeći u zabranjenom smjeru; ili pretičući na nepreglednom mjestu kolonu vozila; ili vozeći brzinom koja prelazi 50 km/h izvan dopuštene u naseljenom mjestu ili području s naznačenim ograničenjem brzine, a izazove opasnost za život ili tijelo ljudi, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine'. Tu kaznu mogu odrediti vlade i parlamenti entiteta i Brčko distrikta", pojasnio je Zvizdić.

Mišljenja sam, dodao je on, da je bahata, bezobzirna ili obijesna vožnja u cestovnom saobraćaju jedna ozbiljan društveni problem koji se neće riješiti sam od sebe, "već moramo jačati svijest kod vozača da takvo ponašanje nije prihvatljivo, a to se u našim uvjetima, prije svega, mora postići kroz strožije kažnjavanje".