Zdravlje

10 namirnica koje mogu izazvati halucinacije: Na spisku, čokolada, feferoni, kafa…

Čini se da je pravilo o umjerenosti primjenjivo na apsolutno sva područja života.

Tako su se stručnjaci pozabavili analiziranjem pojedinih namirnica i došli do zaključka kako pretjeranim konzumiranjem neke od ovih 10 namirnica može doći do halucinacija i nekih drugih komplikacija.

1. Jedna američka studija je pokazala da ispijanje sedam šoljica crne kafe dnevno može izazvati halucinacije. Nakon te količine ispitanicima su se pričinjavali zvukovi, a neki su osjetili i prisutnost duhova.

2. Čokolada sadrži anandamide, spoj koji u velikim količinama u tijelu proizvodi efekt vrlo sličan pušenju marihuane. No nema razloga za brigu jer osoba koja ima otprilike 60 kilograma trebala bi odjednom pojesti oko 11 kilograma čokolade da osjeti učinke tog spoja.

3. Konzumacija nezrelog duda također može izazvati halucinacije, ali i probavne smetnje.

4. Sir Stilton s plemenitom plijesni može poremetiti noćni odmor. Jedna britanska studija otkrila je da konzumacija 20 grama toga sira prije spavanja izaziva bizarne snove.

5. Feferon izaziva žarenje u ustima i grlu, a tvar kapsaicin iz te biljke potiče tijelo na pojačanu proizvodnju endorfina, zbog kojih se možete osjetiti iznimno raspoloženo i pomalo drogirano.

6. Neke vrste gljiva sadrže halucinogena sredstva poput psilocina i psilocibina, koja pojačavaju emocije i percepciju stvari u prostoru.

7. Mak je namirnica s jakim narkotičkim svojstvima jer sadrži visoke postotke alkaloida morfija. Prisjetite se toga kada poželite posegnuti za drugom, trećom ili četvrtom kriškom makovnjače.

8. Glava ribe salpe iz porodice ljuskavki može izazvati višednevne halucinacije. Štoviše, u starom Rimu navodno se ta riba jela upravo zbog svojih narkotičkih svojstava.

9. Ergotizam je trovanje brašnom od raži koje je zaraženo ergotaminom. Trovanje se manifestira halucinacijama i grčevima, ali i odumiranjem osjeta u prstima.

10. Muškatni oraščić sadrži tvar miristicin s jakim narkotičkim djelovanjem, zbog čega bi konzumacija većih količina toga začina mogla dovesti do mučnine, glavobolje i jakih halucinacija, navodi Pun kufer.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare