Šarena planeta

138 metara visoka! Znate li gdje se nalazi najveća okrugla zgrada na svijetu?

Otkako je izgrađen 2013. godine, Guangzhou Circle (Guangzhou krug) smatra se najvećom okruglom zgradom na svijetu. Smješten je u istoimenom južnokineskom gradu u pokrajini Guangdong uz obalu Biserne rijeke (Zhu Jiang).

Guangzhou Circle prostire se na 83.000 kvadratna metra, izdiže se na 138 metara visine te sveukupno obuhvaća 33 sprata. Izdvaja se od sličnih okruglih građevina u svijetu po rupi u sredini zgrade promjera 48 metara.

Iako izgleda poput divovske američke krofne, njezin je oblik simbolički povezan s kineskom historijom i tradicijom. Prije svega, izgleda poput drevne kineske kovanice, što ne čudi ako je poznato da se u zgradi nalaze dvije važne finansijske institucije – sjedište utjecajne korporacije Hongda Xingye i jedno od najvećih mjesta za trgovanje plastikom u svijetu – Guandong Plastic Exchange.

Guangzhou Circle: Prostire se na 83.000 kvadratna metra

Oblik zgrade podsjeća i na drevne kineske diskove od žada po imenu bi, koji su se smatrali simbolom raja i jednim od prvih religijskih artefakta na ovom području, a koji datiraju iz 3000. godine prije Krista.

Italijanski arhitekt Joseph di Pasquale uključio je mnoštvo simboličkih detalja u izgled zgrade. Na primjer, promatrate li odsjaj zgrade u Bisernoj rijeci, izgledat će poput osmice – kineskog broja koji simbolizira prosperitet, a koji u zapadnjačkoj kulturi predstavlja i beskonačnost.Povezani postovi: