remek-djelo

2023 Bugatti Chiron Super Sport 57 One of One je umjetničko djelo

57 One of One odaje počast detaljima poput iste srebrenozatamnjene plave boje kao original, ili uglančanih vertikalnih bodlji na prednjoj rešetki
FOTO: BUGATTI

Stjecanje privilegije da kupite Bugatti već vas stavlja u poreznu kategoriju izvan onih poput običnih smrtnika, ali proizvođačev odjel Sur Mesure omogućava kupcima da potroše neumjerene svote novca koje većina nas vjerovatno ne može shvatiti. Jedan kupac je koristio odjel Sur Mesure da stvori Bugatti Super Sport za razliku od bilo kojeg smo ikada vidjeli.

Nazvan 57 One of One, specijalna verzija Super Sporta prema legendarnom Bugatti Type 57 SC Atlantic. Konkretno, broj 57374, koji je prvobitno prodat Victoru Rothschildu prije nego što je na kraju osvojio nagradu Best of Show na Pebble Beach Concours d'Eleganceu 2003. godine. Zatim je našao svoj put u automobilskom muzeju Petera Mullina.

Bugatti kaže da je kupac 57 One of One prvi put vidio Type 57 SC Atlantic prije 20 godina.

Kako bi se uvjerio da imaju ispravan uzorak boja, Jascha Straub, vodeći dizajner odjela Sur Mesure, odletio je u Guggenheim muzej u Bilbauu, gdje je originalni automobil bio izložen. Odjeljenje za prilagođavanje je također radilo sa inženjerima da ponovo kreiraju vertikalne letvice na rešetki originalnog automobila. Sletjeli su na novu rešetku s uglančanim vertikalnim linijama i debljom središnjom kičmom, omaž Tipu 57.

Kao i drugi Chiron Super Sports, One of One pokreće apsolutno monstruozni 8,0-litarski 16-cilindarski motor koji proizvodi 1.578 konjskih snaga. Bugatti tvrdi da Chiron ubrzava od nule do 100 km/h za samo 2,3 sekunde i da ima maksimalnu brzinu od preko 260 mph.