Sport

Američkoj košarkaškoj zvijezdi produžen pritvor u Rusiji. Prijeti joj deset godina zatvora

Težak period za WNBA zvijezdu Brittney Griner, pritvorene u Rusiji od februara, nastavlja se nakon što je moskovski sud dao do znanja da je pritvor za čuvenu američku košarkašicu produžen do 19. maja.

"Sud je odobrio istražni zahtjev i produžio pritvor američke državljanke Griner do 19. maja", saopćio je sud, prenosi ruska državna novinska agencija TASS.

Prema istom izvoru, Ekaterina Kalugina, predstavnica Moskovskog javnog nadzornog povjerenstva (ONK), posjetila je Griner u istražnom zatvoru.

Kalugina je izjavila da američki konzul nije posjetio zvijezdu WNBA ekipe Phoenix Mercury, uprkos spremnosti ruskih vlasti da "stvore sve uvjete" za posjetu.

Međutim, Colin Allred, teksaški kongresmen i američki predstavnik u Rusiji, koji je rekao da je Griner uhapšena 17. februara, tvrdio je da igračici nije odobren konzularni posjet, što je "veoma neobično", prenosi ESPN.

Griner (31) predstoji suđenje u kojem joj prijeti do deset godina zatvora zbog trgovine drogom, nakon što je uhapšena jer je u ručnom prtljagu navodno nosila ulje hašiša.

Zvijezda WNBA-a bila je u Rusiji zbog angažmana u UMMC Ekaterinburgu, ruskoj ekipi za koju igra još od 2015. godine tokom pauze u američkoj WNBA ligi.