Sport

Nezamisliva zarada: Manchester City je klub sa najvećim prihodom u prošloj sezoni

Engleski fudbalski prvak Manchester City je klub sa najvećim prihodom u prošloj sezoni, stoji u izvještaju „Money League“ koji već 25 godina objavljuje revizorsko-konsultantska kompanija „Deloitte“.

City je zabilježio godišnji prihod od 644,9 miliona eura, što je povećanje od 17 odsto u odnosu na prošlu godinu i 4,2 miliona eura više od drugoplasiranog Real Madrida iz Španije, prenosi Nova.rs.

City je sezonu ranije bio šesti, a sada je prvi put na vrhu ljestvice klubova s najvećim prihodom. Zanimljivo, u 25 godina, otkako postoji istraživanje "Money League", prihodi "Građana" su skočili sa 14 miliona eura na 644,9.

Treći je njemački Bayern sa 611,4 miliona eura, dok je španska Barcelona, koja je sezonu ranije bila prva, pala na četvrto mjesto sa 582,1 miliona eura prihoda.

Pandemija koronavirusa imala je ogroman utjecaj na svjetski fudbal jer su navijači bili uskraćeni za prisustvo na stadionu.

"Deloitte" navodi kako su u posljednje dvije sezone klubovi u "Money League" ostali bez prihoda od dvije milijarde eura zbog pandemije, uglavnom zbog utakmica koje su se igrale iza zatvorenih vrata.

Pandemija je utjecala na brojke svih klubova. Prvih 20 klubova ukupno je zaradilo 8,2 milijarde eura, gotovo na nivou sezone 2019/2020. Rekord je zabilježen u 2018/2019, sa čak 9,3 milijarde eura.

Ipak, fudbal se pokazao otpornijim od ostalih industrija i dok su karantini pridonijeli najnižem prihodu na dan utakmica u 25 godina objavljivanja, prihod od emitovanja dostigao je rekordnih 3,7 milijardi funti u najvećim evropskim ligama.

Uprkos izazovima koje donosi Covid-19, englčeska Premier liga je ostala jaka kao i uvijek sa finansijskog stajališta. Među 20 najbogatijih čak je 11 premierligaša, što je najviše ikada.

Španska liga je na drugom mjestu sa tri predstavnika (Real Madrid, Barcelona, Atletico Madrid), po dva imaju Njemačka (Bayern, Borussia Dortmund) i Italija (Juventus, Inter), a po jednog Francuska (Paris Saint Germain) i Rusija (Zenit).

Predstavnik sportske poslovne grupe u "Deloitte" Dan Jones očekuje da će se jaz između Premier lige i ostalih evropskih liga u bliskoj budućnosti još više povećati.