Sport

Baraž za Svjetsko prvenstvo se igra i u Africi. Salah ili Mane, Vaha protiv 80.000 navijača

Bažar za Svjetsko fudbalsko prvenstvo 2022. godine igra se i u Africi.

Pet parova će igrati po dvije utakmice, a pobjednici će se plasirati na Svetsko prvenstvo. Prvi mečevi na programu su danas, dok su revanši u utorak.

Ključna uloga

Gledat ćemo, između ostalih, direktan duel saigrača iz Liverpoola Mohameda Salaha i Sadija Manea, prenosi B92. Prije samo mjesec i po vodili su međusobnu bitku za šampiona Afrike, a kao pobjednik je izašao Mane.

Selektor Egipta Carlos Queiroz je uvjeren da će navijači na stadionu u Kairu odigrati ključnu ulogu u prvom meču.

"Ovo finale će trajati pet dana. Imamo dobru šansu da se kvalifikujemo na SP i želim da uživamo u trenutku. Cilj neće biti uživanje u fudbalu, morat ćemo da izdržimo veliki pritisak. Naši navijači će biti 12. igrač i odigrat će veliku ulogu ako pobijedimo", rekao je Queiroz.

Selektor Senegala Aliou Cisse insistira na "pametnom" fudbalu u Egiptu.

"Stigli smo ranije što pokazuje koliko smo koncentrisani i spremni. Prošlo je mjesec od finala Kupa afričkih nacija što je bilo dovoljno vremena da popravimo neke aspekte. Moramo da igramo pametno i izbjegnemo greške kako bismo izborili pozitivan rezultat koji će nam pomoći u revanšu", rekao je Cisse.

U drugom derbiju baraža trostruki afrički šampion Nigerija gostuje velikom rivalu Gani.

Alžir je "ranjeni lav" nakon razočaravajućeg nastupa na KAN, pa nema sumnje da će biti izuzetno naoštren u dvomeču sa Kamerunom. Alžir nikad nije pobijedio Kamerun u međusobnim susretima (0-3-4).

Mali je na Kupu Afrike savladao Tunis minimalnim rezultatom, u sjenci skandaloznog suđenja, pa će svakako sa dosta samopouzdanja ući u ovaj dvomeč.

Ranjivi "Lavovi"

Maroko je još jedan afrički velikan koji u baraž ulazi potresen lošim rezultatom na Kupu nacija.

"Lavovi" su već ranjivi, a dodatno su ih potresli sukobi selektora Vahida Halilhodžića sa najvećim zvijezdama Hakimom Zijyechom i Nusairom Masurijem.

Savez je podržao bosanskohercegovačkog stručnjaka, pa ih čeka žestok udar ukoliko ne nadigraju Kongo u ovom dvomeču. U petak ih u Kinšasi sigurno čeka 80.000 domaćih navijača.

Raspored mečeva: Kongo – Maroko (16 sati), Kamerun – Alžir (18), Mali – Tunis (18), Egipat – Senegal (20.30), Gana – Nigerija (20.30). Revanši su u utorak 29. marta.