Svijet

Naučnici analizirali: Rusi lažirali podatke i zaradili milijarde na prodaji vakcine Sputnjik V?

Čini se da je Rusija lažirala rezultate ispitivanja svoje vakcine protiv covida, pokazala je znanstvena analiza, a javlja Daily Mail.

Tim naučnika iz Australije i Singapura, koji je proučavao originalnu studiju, otkrio je ono za što vjeruju da je dokaz da je Kremlj izmislio podatke o učinkovitosti njihove vakcine.

Kad su prošle godine objavljeni rezultati ispitivanja, ruski naučnici su tvrdili da je vakcina Sputnjik V dala gotovo identične rezultate u pet različitih dobnih skupina.

To je izazvalo sumnje među nekim stručnjacima da su rezultati "predobri da bi bili istiniti", s obzirom na mali broj infekcija koje su se dogodile u svakoj skupini.

Sada su istraživači proveli ispitivanje kroz simulacijski model 50.000 puta kako bi ispitali koja je vjerovatnost da su rezultati bili istiniti.

Otkrili su da je šansa da se ista učinkovitost ponovi u svih pet dobnih skupina samo 0,02 posto.

Sputnjik V prate kontroverze još otkako je Rusija 2020. objavila da je vakcina dobila odobrenje - prije nego što je ispitivanje uopće završilo.

Dr. Kyle Sheldrick sa Sveučilišta New South Wales, koji je vodio novu analizu, rekao je:

"Ako razmislite o tome, ovo ispitivanje zapravo nije moglo ne uspjeti. Postoje znakovi i mnogi razlozi koji dovode do sumnje da je neko možda manipulirao podacima nakon što je studija završena."

Smatra se da je širom svijeta stotine miliona ljudi vakcinisano Sputnjikom. Prije ruske invazije na Ukrajinu blizu 70 zemalja naručilo je vakcine u vrijednosti od blizu osam milijardi eura.