Sport

Ogromni problemi za Barcelonu. Lewandowski i društvo moći će igrati samo revijalne utakmice?

Zvuči paradoksalno, ali čovjek kojega je Barcelona službeno platila 45 miliona eura nema pravo nastupa u španskoj La Ligi.

Robert Lewandowski (33) nije registriran! I neće biti tako skoro. A ista je situacija i s Raphinhom, Franckom Kessiem i Andreasom Christensenom, drugim pojačanjima slavnog katalonskog kluba.

O čemu se radi? Španska nogometna liga ima stroga pravila registracije igrača i klubovi ne smiju nekontrolirano kupovati igrače ako ih istovremeno i ne prodaju.

To na Camp Nouu ne štima u papirima, piše Bild.

Primjerice, Raphinhu iz englesakog Leedsa Barcelona je platila 58 miliona eura, a klub su napustili Philippe Coutinho za 20 miliona eura (Aston Villa - Engleska) i Francisco Trincao za tri miliona eura (Sporting - Portugal). Premalo je novca u blagajni, Katalonci moraju još prodavati.

Na vrhu transfer liste su Frenkie de Jong, koji bi mogao otići za 75 miliona eura, kao i Memphis Depay, koji bi Barceloni mogao donijeti oko 20 miliona eura, prenosi 24sata.hr.

No nije problem samo u odštetama, nego i u plaćama. Barcelona ima više od milijardu eura duga, a primanja igračima prošle sezone smanjila je s 347 na 97 miliona eura.

Kako bi donekle popravila finansijsku sliku, prodala je 15 posto televizijskih prava za idućih 25 godina u La Ligi investicijskoj kompaniji Sixth Street. Donijet će joj to 330 miliona eura.

Ranije su s istom kompanijom dogovorili desetogodišnju saradnju za 220 miliona eura.

Ipak, sav taj novac Katalonci ne mogu iskoristiti kako bi registrirali Lewandowskog. Prvo moraju sanirati dugove od prošle sezone jer su premašili granicu plaća za 144,3 miliona eura. Vremena nema previše jer prvenstvena sezona počinje za tri sedmice protiv Rayo Vallecana.

U suprotnom, Lewandowski i društvo imat će pravo nastupa samo u prijateljskim utakmicama. A to bi za posljedicu moglo imati propast velikana.

Joan Laporta i vrhuška Barce usred ljeta moraju rješavati goruće pitanje.