Sport

Barcelona u utrci s vremenom. Stigli Lewandowski, Raphinha, Kounde… ali nemaju pravo nastupa!

Barcelona još uvijek ne može registrirati nova pojačanja.

Blaugrana je razveselila navijače prijelaznim rokom u kojem su velika nogometna imena pojačala gotovo svaku poziciju (Kounde, Raphinha, Lewandowski…), ali moraju ih vidjeti na terenu.

Da bi se to dogodilo potrebno je još rada.

Delikatna situacija

Delikatna finansijska situacija slavnog katalonskog kluba navela je direktore da aktiviraju tri finansijske poluge kako bi mogli funkcionirati u prijelaznom roku.

Prva je bila prodaja 10 posto TV prava za sljedećih 25 godina za 207,5 miliona eura. Zatim, prodaja još 15 posto TV prava za 400 miliona eura.

I posljednja je bila prodaja 24,5 posto Barca Studiosa za 100 miliona eura. Ukupno je Barcelona prikupila 707,5 miliona eura.

Međutim, predsjednik Joan Laporta je postavio neke upitnike kada je govorio o narednim potezima.

"Optimista sam. Nadajmo se da će LaLiga to protumačiti kao mi", rekao je Laporta.

U tome leži ključ Barceloninog ljeta. Kako je objavio "El Partidazo de COPE", razlika u procjeni između dvije strane iznosi 150 miliona eura.

No, tu je bitna procjena španske La Liga, koja nastavlja pažljivo i detaljno analizirati sve dokumente.

Barca mora ispuniti rigorozne finansijske uvjete, kako bi joj Liga dozvolila da u budžet za plaće uvrsti primanja novih igrača i, samim tim, dobije dozvolu za njihovu registraciju bez koje velika pojačanja nemaju pravo nastupa u zvaničnim susretima.

Raskidi ugovora

Kao rezultat toga, Barcelona će vjerojatno biti prisiljena aktivirati četvrtu ekonomsku polugu (što bi bilo preoostalih 24,5 posto Barca Studiosa) ako želi registrirati nove igrače.

Ako ne učini, morali bi prodati veznjaka Frankieja de Jonga za cifru koja je znatno veća od 80 miliona eura, koja se spominjala.

Šta se događa ako se aktivira četvrta poluga? U tom slučaju, Barcelona ne bi trebala napraviti veliku prodaju jer bi samo morala smanjiti plaće, a ne generirati gotovinu.

Recimo, bilo bi dovoljno da De Jong i Memphis Depay odu, čak i bez odštete za transfer. Kad bi jedan otišao na posudbu, a drugi raskinuo ugovor, to bi bilo dovoljno.