Sport

Može li neko skinuti krunu “Kraljevima”? Već se naziru favoriti nove sezone Lige prvaka

Sezona evropske nogometne Lige prvaka 2022/2023. je pred vratima s 32 ekipe koje će nastupiti grupnoj fazi.

Neka velika imena ponovno nedostaju u obliku engleskih Manchester Uniteda i Arsenala te italijanske Rome, ali uprkos tome postoji mnogo razloga za uzbuđenje.

Favoriti su isti kao i uvijek posljednjih sezona: engleski Manchester City i Liverpool, španski Real Madrid i Barcelona, ​njemački ​Bayern Munchen i francuski Paris Saint-Germain. Nije vjerovatno da bi im neko mogao pomrsiti račune, prenosi "Marca".

Istina je da su pojedini klubovi, poput PSG-a i Cityja, gladniji trofeja nego ikad nakon onoga što su pretrpjeli prošle sezone, ali svi će morati savladati kraljeve ovog takmičenja, Real Madrid.

Zanimljivo je da je od kada je Inter, pod vodstvom sadašnjeg trenera Rome Josea Mourinha, osvojio Ligu prvaka 2010. samo pet ekipa uspjelo je postati evropski šampion: Liverpool (jednom), Barcelona (2), Chelsea (2), Bayern (2) i Real Madrid (5).

Mnogi drugi su pali na stranu, ekipe s puno historije i trofeja u svojim zemljama su podbacile na evropskoj sceni. Manchester City, PSG, engleski Tottenham i španski Atletico Madrid dobri su primjeri koliko je turnir teško osvojiti.

Finale nove sezone Lige prvaka održat će se 10. juna 2023. na Olimpijskom stadionu Ataturk u Istanbulu, domu turske reprezentacije.

Stadion je poznat po tome što je bio domaćin finala 2005., u kojem je Liverpool gubio sa 0:3, a na kraju preokrenuo i na jedanaesterce slavio protiv italijanskog Milana.

Istanbul je prvobitno bio odabran za domaćina finala 2020., ali je mjesto održavanja premješteno u portugalski Lisabon zbog pandemije koronavirusa.

Godinu kasnije, finale 2021. također se trebalo održati u Istanbulu, ali je ponovo premješteno u Portugal kako bi se omogućilo prisustvo engleskih navijača, a finalisti su bili engleski Chelsea i City.