stop nasilju

U Australiji protesti protiv nasilja nad ženama. Traži se proglašenje nacionalne vanredne situacije

Širom Australije održani su protestni skupovi kao odgovor na talas nedavnog nasilja nad ženama. Demontranti žele da se rodno zasnovano nasilje proglasi vanrednim stanjem na nacionalnom niovu i da se uvedu stroži zakoni kako bi se ono zaustavilo, javlja BBC.

Premijer Anthony Albanese rekao je da se radi o nacionalnoj krizi. U Australiji je ove godine u prosjeku svaka četiri dana ubijena žena.

Organizatorica Martina Ferrara kazala je da "žele alternativne mogućnosti prijavljivanja za preživjele žrtve kako bi im dopustili da posjeduju svoje priče i svoje putovanje iscjeljenja i izvještavanja".

"I želimo da vlada prizna da je ovo hitna mjera i da odmah poduzme mjere", poručila je.

Govoreći na maršu u glavnom gradu Canberri na kojem su sudjelovale hiljade demontranata, Albanese je priznao da vlada na svim nivoima treba učiniti bolje.

"Moramo promijeniti kulturu, stavove, pravni sistem i pristup svih vlada", rekao je.

"Moramo se pobrinuti da ovo nije na ženama, već na muškarcima da mijenjaju ponašanje muškaraca", dodao je.

Odgovarajući na pozive demonstranata da se nasilje nad ženama klasificira kao nacionalna vanredna situacija, Albanese je kazao da se ta klasifikacija obično koristi tokom poplava ili šumskih požara kako bi se oslobodila privremena injekcija novca.

"Ne treba nam mjesec ili dva mjeseca - moramo se time pozabaviti na ozbiljan način, sedmicu po sedmicu, mjesec po mjesec, godinu za godinom", poručio je.

Nedavna ubistva vratila su ovo pitanje u centar pažnje.

Ranije ovog mjeseca, muškarac je izbo šest osoba na smrt u tržnom centru u Sidneju. Pet žrtava su bile žene, a policija ispituje da li su one bile meta.