Vizuelna poruka

Crveni ‘tepih‘ na cestama ostavio vozače u totalnom čuđenju, policija objašnjava o čemu se radi

Mnoge države uz pomoć policijskih i saobraćajnih stručnjaka pokušavaju smanjiti broj stradalih u saobraćaju, pri čemu koriste razne metode. Uz tradicionalne mjere odgoja poput policijskih radara i kamera, sve češće se eksperimentira s ljudskim mozgom i optičkim iluzijama.

Mnogi gradovi koriste 3D pješačke prijelaze, Slovenci su pokušali sa zelenim trakama, Španjolci su napravili ceste sa "zmajevim zubima" i punom crvenom linijom, a Australci su upravo predstavili "crveni tepih".

Uz objavu fotografija na Facebooku, Ministarstvo saobraćaja je objasnilo da se radi o novoj vrsti komunikacije s vozačima.

Crvene trake, nacrtane na ulazu u gradove Queenslanda služe kao obavijest vozačima o promjeni ograničenja brzine. Radi se o crveno obojenim voznim trakama uz koje su postavljeni i posebni znakovi ograničenja brzine.

 Policija je prošli petak obavijestila javnost da "crveno obojene ceste" stižu u 17 gradova te da bi "tepih" trebao imati ključnu ulogu u signalizaciji vozačima da uspore.

"Novi vizualni znakovi trebaju povećati budnost vozača i sigurnost na cestama. Pozivamo vozače da budu oprezni kada naiđu na crvene površine ceste i pridržavaju se postavljenih znakova ograničenja brzine", stoji u objavi.

Nova policijska taktika usporavanja saobraćaja naišla je na dobru reakciju javnosti, a većina vozača se složila da se više niko neće moći pravdati da nije vidio upozorenje o promjeni ograničenja brzine.