Sport

Selektor Lojo nakon teškog poraza bh. košarkašica: Za nas je uspjeh i dolazak na prvenstvo

Drugu utakmicu zaredom na Svjetskom prvenstvu u australskom Sydneyu, ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine pretrpjela je težak poraz.

Nakon Portorika (58:82), "Zmajice" su jutros rano po našem vremnu u duelu sa Kinom pretrpjele pravi debakl (51:98).

"Nama je ovo prvo učešće na Svjetskom prvenstvu. Sam dolazak ovdje za nas je bio veliki uspjeh s obzirom na to sa kakve smo probleme imali.

Ovolika razlika nije realna, ali Kina je trenutno dominantniji tim, spremaju za ovo prvenstvo već dvije godine. spadaju među favorite. Sutra je novi dan i utakmica protiv Južne Koreje. Dat ćemo sve od sebe da pobijedimo", rekao je Lojo.

U preostale dvije utakmice drugog kola u ovoj grupi selekcija Sjedinjenih Američkih Država pobijedila je Portoriko sa 106:42, dok je Belgija savladala Koreju sa 84:61.

Poredak: SAD 4, Kina 4, Belgija 3, Portoriko 3, BiH 2, Južna Koreja 2.

BiH do kraja takmičenja u grupi A očekuju još dueli sa Južnom Korejom (24. septembar, 10 sati), Belgijom (3.30, 26. septembar) i aktuelnim prvakom svijeta Sjedinjenim Američkim Državama (6.00, 27. septembar).

Još prije početka SP-a bilo je jasno da bi proboj među četiri u ovako snažnoj gupi bio ravan podvigu, s obzirom na to da “Zmajice” i na svjetskoj rang listi kotiraju slabije od svih rivala u grupi (SAD 1, Belgija 5, Kina 7, Južna Koreja 13, Portoriko 17, BiH 26).

Po četiri prvoplasirane selekcije iz dvije grupe (A i B) nakon pet kola nastupit će u četvrtfinalu SP-a i boriti se za medalje.