Politika

Šta hoće više ovi iz NES-a i SBiH?

NES SBiH, Semir Efendić, Nermin Ogrešević Trojka

Kada se činilo da su se strasti unutar Osmorke smirile, sinoć je pred kraj radnog vremena stiglo saopćenje iz interesno formiranog bloka kojeg čine NES, Stranka za BiH i pokret Za nove generacije.

Ničim izazvani, u zajedničkom saopćenju, poručuju Trojci da će oni potpise za federalnu vlast dati kada dobiju program. Posebno podebljavaju da ne žele da se njihovi potpisi prosljeđuju nekome u međunarodnu zajednicu.

NES i SBiH tvrdili da su čvrsto uz Osmorku

Dan prije toga, i iz NES-a i iz SBiH su tvrdili kako čvrsto stoje uz Osmorku i Nermina Nikšića kao budućeg federalnog premijera.

Šta je onda sad?

Nastranu što se očito dobijena medijska pažnja svidjela (marginaliziranim) stranačkim rukovodstvima, pa konstantnom 'tuk na utuk' politikom pokušavaju sebe održati na sceni.

Ova interesna skupina ima još nekoliko motiva da drži pažnju.

Prvo, iz njihovog saopćenja je jasno da ovoj trojci ozbiljne traume zadaje svaka propaganda i spin SDA. Tako je SDA potpuno iz konteksta izvukla Nikšićevu izjavu o potpisima i OHR-u.

Nikšić je kasnije objasnio da potpisi koji će dokazati da postoji većina mogu i trebaju napraviti pritisak na OHR koji je i zakomplicirao situaciju.

Jasno je kazao da potpise ne misli nigdje nositi niti ima ikakve potrebe za tim.

Jašu na SDA spinu

No, iz NES-SBiH-ZNG tabora su shvatili da im je pametno što prije se izvući iz SDA-ovog spina. I to tako što će nastaviti jahati na njemu baš kako to radi i (njihov mentor!?) Bakir Izetbegović.

Druga stvar koja je sve iznenadila jeste pitanje programa. Ostatak Osmorke u čudu se gledao jer je program još davno proslijeđen i stvar je šireg dogovora.

Pa i sam HDZ na njemu insistira. I što je najčudnije - članovi NES-a, SBiH i ZNG rade na njemu!?

Naravno, nije teško shvatiti da se radi o klasičnoj šibicarskoj politici u kojem propagandni spinovi služe kao dimna bomba za što šire uhljebljenje kadrova.

Tri su stvari u tome vrlo važne. Prva je da SBiH u stranačkim pregovorima dobio ono što je htio - Ministarstvo industrije i energije.

Druga je, da je NES dobio ono što je htio - Ministarstvo poljoprivrede. Treća - da ZNG niko ništa ne pita.

Ipak, u cijeloj priči upravo su Semir Efendić i Nermin Ogrešević najglasniji u kritikama i ekspertizama kako nešto ne valja.

Neka pokažu "kako valja"

Upravo zbog toga se njima dvojici nudi da oni preuzmu pozicije u Vladi FBiH i pokažu "kako valja".

Međutim, nijedan od njih to ne želi, nego u fotelje guraju poslušnike kojima mogu upravljati. I očito, svjesni svoje pozicije unutar koalicije, žele još pozicija.

Isto je i sa ZNG-om. Stranka koju su Damir Marjanović i Zlatko Miletić nazvali "Za nove generacije", a zanimljivo je - niko osim njih dvojice nije dobio nikakvu poziciju. Novih generacija ni na mapi.

Šta se, dakle, može izvući kao zaključak?

Iza patriotizma i brige za državu ustvari se krije legitimna borba za pozicije. Sporno je, međutim, što se kao štit koristi upravo ta navodna briga za državu.

Dakle, ova novokomponovana trojka ustvari i dalje svojom lokalnom radeljaškom politikom pokušava izmusti za sebe što više pozicija. Pri tome pokušavaju u javnosti ostaviti dojam principijelnosti izgrađen na spinu SDA.

A, pitanje kako će to sve završiti.

Naime, postoje matematike koje iz igre mogu izbaciti i Ogreševića i Efendića na svim nivoima vlasti.