promašeni protesti

Dodikove pristalice jučer blokirale saobraćaj. Hoće li neko odgovarati zbog kršenja Ustava BiH?

Zainteresiraju li se istražni organi za ovaj događaj, bio bi to još jedna šamar za one koji su osmislili jučerašnji "spektakl"

Učesnici protestnog skupa na više mjesta u Republici Srpskoj, odnosno na međuentitetskoj liniji sa Federacijom Bosne i Herccegovine, okupili su se jučer kako bi na taj način dali podršku Miloradu Dodiku zbog toga što je protiv predsjednika RS optužnicu podiglo Tužilaštvo BiH.

A, sada se nameće pitanje da li bi na optužnici mogla osvanuti i imena nekih od organizatora, odnosno učesnika ovih protesta na kojima je tako napadno isticano kako "postoji granica" između dva bh. entiteta?

Sloboda kretanja

I upravo bi takav kontekst, u kojima se potencira da "postoji granica", kao i činjenica da su učesnici protesta blokirali saobraćajnice na međuentitetskoj liniji (makar i na samo pola sata), mogao izazvati mnoge da se zapitaju - da li je time prekršen Ustav BiH i da li će neko za to odgovarati?

"Postoji sloboda kretanja širom Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina i entiteti neće ometati punu slobodu kretanja, lica, roba, usluga i kapitala širom Bosne i Hercegovine.

Nijedan entitet neće provoditi bilo kakvu kontrolu na granici između entiteta", piše u članu 1 Ustava BiH.

Zainteresiraju li se istražni organi za ovaj događaj, bio bi to još jedna šamar za one koji su osmislili jučerašnji "spektakl" koji je pokazao da baš narod nije lud za svojim takozvanim liderima, što pokazuje mizerna posjeta u Istočnom Sarajevu, Loparama, Doboju i Nevesinju.

Da ne spominjemo necivilizacijske scene, kao što je veličanje i mahanje slikama ruskog predsjednika Vladimira Putina, čovjeka koji je optužen za ratne zločine.

Zabrana u Kantonu Sarajevo

Podsjetimo, građani su se okupili na poziv takozvanog "Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH" u znak podrške predsjedniku entiteta RS Miloradu Dodiku i v.d. predsjednika Službenog glasnika RS Milošu Lukiću, protiv kojih je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo optužnicu.

Prethodno je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, iz sigurnosnih razloga, zabranilo okupljanje ispred Suda i Tužilaštva BiH u Sarajevu.

Optužnica tereti Dodika i Lukića za neizvršavanje odluka visokog predstavnika iz Krivičnog zakona BiH, za što prijeti višegodišnja zatvorska kazna.