simbol čojstva

Na današnji dan otišao je Nijaz Duraković. Znamen bh. duha

Duraković je ponikao u radničkoj porodici, školovao se, upisao Fakultet političkih nauka u Sarajevu, stanovao u studentskom domu dijeleći sudbinu ostalih studenata

Na današnji dan prije 12 godina otišao je na bolji svijet simbol jugoslovenskog, kasnije i bosanskohercegovačkog duha Nijaz Duraković.

Rođen je 1949. godine u Stocu. Ovaj hercegovički gradić i njegova Bregava pratit će ga do kraja života. I tople melodije Arsena Dedića kojeg je u mladosti najradije slušao.

Duraković je ponikao u radničkoj porodici, školovao se, upisao Fakultet političkih nauka u Sarajevu, stanovao u studentskom domu dijeleći sudbinu ostalih studenata. Sestra Samija Rizvanović uvijek je bratu za rođendan poklanjala knjigu. Prije četiri godine iz štampe je izašla knjiga Rizvanović "Hercegovačke kristalne noći" koju otvara posveta bratu Nijazu.

U Sarajevu će Duraković i doktorirati, a na matičnom fakultetu kasnije i predavati.

Akademsku karijeru počinje 1976. godine, postavši asistent na Fakultetu političkih nauka, a od 1986. je promoviran u redovnog profesora na predmetima Uporedni politički sistemi i Međunarodni odnosi. Objavio je 16 knjiga i više od 200 studija i istraživačkih radova. Politički se angažirao 1967. godine u Savezu komunista Jugoslavije. U hijerarhiji partije napreduje postepeno, a 1988. postaje član Predsjedništva Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije. Od 1987. godine do rata Duraković je bio predsjednik Saveza komunista Bosne i Hercegovine (BiH). Na ratnom kongresu u decembru 1992. godine formira Socijaldemokratsku partiju Bosne i Hercegovine (SDPBiH) za koju je napisao program i dao joj ime. Bio je član Ratnog predsjedništva Republike BiH od 1992. do 1996. godine.

Na čelu SDPBiH naslijedio ga je Zlatko Lagumdžija 1997. godine. Od tada do 2002. godine je bio član Glavnog odbora i Predsjedništva partije. Na općim izborima 1998. godine kao kandidat SDPBiH bio je izabran na mjesto zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH). Na općim izborima 2000. godine nije se kandidirao, ali je dvije godine kasnije bio nosilac združene liste Stranke za BiH za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH. Tada je još zvanično bio član SDPBiH. Odmah nakon izbora, u oktobru 2002. godine Duraković na kongresu daje ostavku na rukovođenje i članstvo u stranci. U naredne četiri godine bio je poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

U 2006. godini pristupio je Socijaldemokratskoj uniji (SDU), a na općim izborima te godine izabran je u Predstavnički dom Parlamanta FBiH kao nosilac liste koalicije Patriotski blok BOSS – SDU. Naredne godine je izabran za člana Predsjedništva SDU.

Ovaj simbol čojstva dobio je i Fondaciju "Nijaz Duraković" osnovanu 2014. godine u Sarajevu, s ciljem promovisanja građanskih prava i ljudskih vrijednosti kroz pružanje pomoći i podrške najugroženijim kategorijama društva u BiH, sa posebnim osvrtom na mlade.

Sarajevo je nazvalo i jedan park po njemu - Park prof. dr. Nijaza Durakovića.