POZLAĆENI GLAMUR

90 bazena, tretmani za lice od 24-karatnog zlata i cjelodnevni šampanjac: Luksuz u najboljem ljetovalištu na Bliskom istoku

Šampanjac koji slobodno teče, tretmani za lice od 24-karatnog zlata i VIP kabina sa visećim bazenom: ovo su samo neka od ultraluksuznih iskustava u jednom od najraskošnijih ljetovališta na Bliskom istoku.

Atlantis, The Royal , otvoren je u Dubaiju prošle godine, pored vodećeg odmarališta brenda na Palmi. Trodnevna žurka otvaranja – na kojoj su nastupile Beyoncé i Swedish House Mafia – stavila je hotel na mapu kao jedno od najpoznatijih odmarališta u regionu, a devet mjeseci kasnije postao je jedini hotel na Bliskom istoku koji je zauzeo mjesto na prva lista 50 najboljih hotela na svijetu .

"Sobe i apartmani za goste zaista postavljaju izazov za industriju, ali osim toga, tu je i kolekcija restorana: to je odlična lokacija za zabavu i objedovanje,“ kaže Tom Roelens, generalni direktor u The Royalu i izvršni direktor u Atlantisu.

90 bazena

Atlantis, The Royal, nije odmaralište za obavljanje stvari na pola – što je dokazano u njegovih 90 kupališta, od 300 stopa (91 metar) dugog nebeskog bazena do privatnih kabina za kupanje.

CNN je posjetio hotel u martu, prije nego što su razorne poplave pogodile grad u aprilu.

Obavezno mjesto odmarališta je Cloud 22, beskonačni bazen na 22. spratu. Njegove "lebdeće" ležaljke zasjenjene suncobranima Dolce&Gabbana pružaju prekrasan pogled na kultna ostrva Palme koje je napravio čovjek, a koktele i lagane zalogaje dostupni su u lotos baru u kupatilu. Postoji bazen za drugi krug s pogledom na Arapski zaljev, a na palubi se nalaze privatne kabine.

Ali kada privatno nije dovoljno, tu je VIP duplex kabina za bazen; koju Kendall Jenner koristi za proslavu svog brenda tekile, luksuzna podloga za bazen ima dva salona za zabavu i vlastiti bazen sa staklenim dnom, koji je obješen sa drugog sprata.

U vilama s bazenom i prepoznatljivim apartmanima ovog odmarališta gosti također imaju pristup bazenima na svojoj privatnoj terasi, visokoj do 43 kata, kaže Roelens.

"Uzeli smo koncept odmarališta, koji bi obično bio horizontalan, ali smo to napravili vertikalno,“ dodaje Roelens. “To zaista stvara vrlo jedinstveno iskustvo, gdje imate ove izuzetne poglede na Palmu i obrise Dubaija, ali u isto vrijeme imate odličnu privatnost.”

Bazeni nisu jedini vodeni objekt u ovom hotelu.

Dizajneri enterijera zaranjaju u historiju regiona, uzimajući inspiraciju od beduina, nomadskog naroda koji je prvobitno nastanjivao arapsku pustinju i plovio preko bunara.

Tema je uredno sažeta u "Kapljicama": konstrukcija od nehrđajućeg čelika visoka 37 stopa (11,3 metra) u predvorju koja predstavlja prvu kap kiše u pustinji.

Tema vode se ponavlja u cijelom ljetovalištu, od staklenih dizala zatvorenih u 3.500 galona kaskadne vode, do tri akvarija od poda do stropa ispunjenih 7.200 morskih životinja.

Pozlaćeni glamur

Hotel ima 795 soba sa dizajnerskim sadržajima dijamantskog zlatara Graff, bade mantilima italijanskog luksuznog tekstilnog brenda Frette i posebno dizajniranim zlatnim četkicama za zube, češljevima i četkama.

Gosti koji imaju pristup “Kraljevskom klubu” mogu iskoristiti cjelodnevnu uslugu šampanjca, dnevni popodnevni čaj i kanapee, iako ovdje ne nedostaje mjesta za jelo.

Odmaralište ima 17 restorana, uključujući „najveću kolekciju restorana slavnih kuhara bilo gdje na planeti“, kaže Roelens. A mjesta kao što je Nobu Beach Club – prvo, i trenutno jedino mjesto za klubove na plaži, luksuznog ugostiteljskog brenda – pomažu u uspostavljanju reputacije odmarališta kao „negdje gdje žele da vide i budu viđeni“, dodaje Roelens.

Za malo odmora i opuštanja, njegova banja od 32.300 kvadratnih stopa (3.000 kvadratnih metara) nudi ne samo zlatnu njegu lica (ovo je ipak Dubai) već i „masažu od zlatnog sata“ — vruće vulkansko kamenje umočeno u zlato sa aromaterapijskim uljem natopljenim zlatom — zajedno s terapijama utemeljenim na arapskim wellness tradicijama: piling pustinjskim pijeskom i šećerom od hurmi, te piling zaljevske soli i sjemenki urme.

Penthouse prikladan za kraljicu

Za ultra-bogate, zvijezda emisije je Royal Mansion, četverosobni apartman na dva nivoa od 11.840 kvadratnih stopa (1.100 kvadratnih metara) - u kojem su boravili Beyonce i Yej Z kada je superzvijezda nastupala za otvaranje.

Do apartmana se dolazi privatnim liftom a ulaz je uređen sa 100-godišnjim maslinama koje je odmaralište "usvojilo", dupleks nudi "pogled od 360 stepeni" na Palm i zaliv, kaže Roelens. Sa sopstvenim beskonačnim bazenom, sadržajima francuske modne kuće Hermes, bibliotekom trostruke visine, salom za kućno kino i tri trpezarije, gostima se ovde pruža "jedinstveno iskustvo", kaže on.

“Dodali smo neke sjajne dodatke — backgammon igre (dizajnera kristalnog softvera) Baccarat i stol za stoni tenis Louis Vuitton, tako da postoje i neki zaista zabavni elementi u tom paketu,” dodaje on.

Zadivljujući enterijer upotpunjen je uslugom sa pet zvezdica: goste dočekuju na aerodromu gdje njihov prtljag preuzima osoblje, a dizajnerske marke — od Graffa do Valentina — unose u apartman za lično iskustvo kupovine. Kuhari iz bilo kojeg od restorana odmarališta, uključujući i slavna mjesta, mogu kuhati za goste u privatnoj kuhinji apartmana, a 24-satni batleri i barmeni su na raspolaganju za svaku priliku.

"Na kraju krajeva, radi se o usluzi: radi se o našem nastojanju da stvorimo ono što naši gosti traže, bez obzira da li znaju da to traže ili ne“, kaže Roelens.

Ukus luksuza

S cijenama soba koje se kreću od oko 1.300 dolara po noći tokom glavne sezone - i od 100.000 dolara za njegov najekskluzivniji penthouse, jedan od najskupljih apartmana u gradu - ovaj luksuzni smještaj dolazi uz visoku cijenu.

Ali postoje „pristupačniji“ načini za uživanje u odmaralištu, kaže Roelens: fontana Sky Blaze, na primer, koja se nalazi na prostranoj teritoriji odmarališta, prikazuje „dramatičnu“ predstavu 12 sati dnevno.

Na fontanu gledaju Elements Lounge, bar na terasi koji služi koktele za zalazak sunca, i Estiatorio Milos od Costasa Spiliadisa, grčki restoran sa velikim brojem sjedišta na otvorenom. Meni poslovnog ručka u ovom posljednjem košta samo 200 dirhama (55 dolara) – što nije loša cijena za večeru pored fontane u „najboljem” odmaralištu na Bliskom istoku.