Sport

Oglasio se Pique: Pravila za penale treba promijeniti. Ovo nije pošteno!

Španci su sinoć nakon penala eliminisani sa Eura u polufinalu, tako da će se za titulu najbolje reprezentacije Evrope boriti Italija. Nije mnogo pomoglo Špancima to što su bila bolja ekipa u većem djelu meča jer su Italijani mnogo bolje izveli penal seriju.

Nakon meča se oglasio i reprezentativac Španije te zvijezda Barcelone Gerard Pique. On smatra kako bi trebalo promijeniti pravila o izvođenju penala na velikim takmičenjima, jer trenutni sistem izvođenja nije fer i daje prednost ekipi koja prva šutira.

Pique je to objasnio na svom Twitter nalogu:

"Nije slučajno da su na velikim takmičenjima koja su u toku u četiri penal serije pobijedile reprezentacije koje su prve šutirale. Statistika kaže da one imaju više opcija i na turniru kao što je ovaj to nije pošteno jer ekipa koja penale izvodi druga, šutira hendikepirana", napisao je Pique na Twitteru i zatim je predložio kako bi novi sistem trebao izgledati:

"Smatram da bi najbolji format bio ABBAABBAAB. Tako se ekipe mijenjanju na način na koji nije emocionalno težak za one koji promaše, zaključio je Pique.