Životni stil

Lagana, a sita: Ljetna salata s lubenicom i sirom koja može zamijeniti ručak

Sigurno već znate da je mnogima omiljeno voće zapravo – povrće. Obožavana lubenica je jednogodišnja biljka iz porodice tikvovki pa kod botaničara ne postoji sumnja u to da ona nije voće. Okusom je vrlo slatka i osvježavajuća, a kada malo zagrizete bijeli dio koji se nalazi pod korom, sigurno ćete primijetiti da podsjeća na svježi krastavac.

Razlog za to nalazi se i u činjenici da je je lubenica, baš kao i krastavac, većinom sastavljena od vode. Lubenica zapravo daje sjajan okus salatama. Zato obavezno isprobajte ovaj recept za jednu osvježavajuću i situ ljetnu salatu.

SASTOJCI ZA SALATU S LUBENICOM I SIROM:

- 1 veliki paradajz
- 15 dag lubenice
- 15 dag feta sira
- 1 manja crvena paprika
- pola manjeg svježeg krastavca
- pola ljubičastog luka
- masline
- par listića bosiljka
- maslinovo ulje
- ocat
- sol i biber

PRIPREMA SALATE S LUBENICOM I SIROM:

1. Paradajz operite, narežite na tanke plohe i ubacite u zdjelu. Dodajte lubenicu očišćenu od košpica i narezanu na kockice te krastavac narezan na tanke plohee. Operite i papriku, očistite je od košpica pa narežite na trakice i dodajte u zdjelu, a zatim i luk narezan na tanke trakice.

2. Sve posolite, zabiberite, dodajte ulja i octa po želji i zatim promiješajte. Na kraju na salatu namrvite fetu, ubacite malo maslina po želji i pospite nasjeckanim bosiljkom.