Omiljena poslastica

Krempite po ovom receptu su posebno dobre: Jedan dodatak kremu čini savršeno laganom, a mali detalj podiže cijeli kolač

Ako vam se ovih dana budu jeli jako kremasti kolači poput krempita, ali poželite da su malo drugačiji od klasike, po mogućnošću s nekim malim osvježavajućim dodatkom, ovo je upravo ono što tražite.

Ove se krempite od klasičnih razlikuju po jednom detalju, a to je sloj voćnog nadjeva. Savjetuje se da koristite zaleđene višnje ili bobičasto voće, ali kako smo sad već u sezoni svježeg šumskog voća, predlažemo vam da se odlučite za jagode ili borovnice, ako želite malo slađi sloj voća ili čak za maline ili ribizle, ako volite kiselkaste okuse.

Još je jedan razlog zašto baš volimo ove krempite: zahvaljujući dodtaku slatkog vrhnja, koje treba uliti malo po malo, uz stalno miksanje, ova krema za krempite vrlo je pjenasta i lagana, baš se topi u ustima.

Sastojci:

500 g lisnatog tijesta

400 g bobičastog voća

300 šećera

210 g gustina

100 g putera

40 g vanilinog šećera

1500 ml mlijeka

100 ml vode

5 ml slatkog vrhnja

6 žumanaca

šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Razvaljajte obje polovine lisnatog tijesta na dimenzije 40 puta 28 centimetara, izbockajte ih i ispecite na 220 °C dok ne dobiju lijepu zlatnožutu boju.

Za kremu od vanilije u žumanca dodajte 200 grama šećera i miksajte jednu minutu, dodajte otprilike 200 mililitara mlijeka, gustin i vanilin šećer pa miksajte još minutu. Zakuhajte ostatak mlijeka pa ga maknite s vatre i dodajte mu smjesu sa žumancima. Dobro izmiješajte, vratite na vatru i kuhajte uz miješanje dok se ne zgusne.

Prebacite kuhanu kremu u zdjelu za miksanje, pokrijte je prozirnom folijom i ohladite na sobnoj temperaturi.

Za voćni sloj u lončić stavite voće, 100 grama šećera i 50 mililitara vode. Ostatak vode pomiješajte s gustinom. Kada voće zakuha, dodajte smjesu gustina i vode, miješajte i kuhajte dvije minute. Maknite s vatre i ohladite na sobnoj temperaturi.

U ohlađenu kremu dodajte puter sobne temperature i miksajte par minuta. Postepeno dodajte slatko vrhnje i dalje miksajte, dodajući novi dio vrhnja tek kad se prethodni dobro umiješa.

Na jednu pečenu koru stavite pola kreme od vanilije, zatim rasporedite voćni sloj pa stavite ostatak kreme i poklopite drugom korom. Pospite šećerom u prahu.