Politika

Džaferović nakon sastanka sa Schmidtom: Dodik je napravio veliku grešku

Nakon sastanka u Predsjednštvu BiH, medijima su se obratili član Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović i novi visoki predstavnik Christian Schmidt.

"Komšić i ja smo održali sastanak sa novim visokim predstavnikom u BiH. Prije svega da se zahvalim novom visokom predstavniku zato što je preuzeo ovako odgovorunu ulogu u BiH i da mu zaželim uspješan rad ovdje u BiH.

Ono što je važno u ovom trenutku raditi u BiH, a to sam i kazao, je da BiH jednostano mora da nastavi svojim reformskim putem. Moramo svi učiniti sve da BiH nastavi svoj reformski put", rekao je Džaferović.

Zato, kaže on, institucije BiH moraju funkcionirati.

"Niko nema pravo da opstruira i bojkotuje rad institucija BiH. Obaveza funkcioniranja institucja i učešće svih nas u radu je dejtonska obaveza. Dejton nije švedski sto da se uzima ono što odgovora. On se mora provoditi u cijelosti.

Hitno treba pristupiti realiziaciji ispunjena 14 prioriteta Evropske komiije i Plan reformi koji imamo prema NATO-u", naveo je Džaferović.

Govoreći o Schmidtu rekao je da očekuju da u potpunosti ispuni svoju obavezu koju ima prema ankesu 10 Dejtona.

"Očekujemo odlučnost na tom putu u interesu svih naroda i građana. Dejtonaska ravnoteža je nešto što uz evropski i NATO put BiH i sve ono što smo mi usojili kao rješenja omogućava da ova zemlja normalno funkcionira.

Trebamo graditi BiH kao cjeloviti u demokratsku državu uz poštivanje svih naroda, svakog čovjeka bez obzira gdje živio", naveo je on.

Prokomentirao je i nedolazak Milorada Dodika na sastanak.

"Nije dobro što danas nisu bila sva tri člana Predsjedništva BiH na sastanku. I ja mislim da je Dodik napravio veliku grešku. Pozivam ga da u interesu onih za koje kaže da ih predstavlja i u svom interesu, kao i sve one druge koji blokiraju rad, da hitno prestanu s tim.

Moramo raditi zajedno, puno je posla pred nama. Mislim da nemamo druge alternative nego ići zajedno i graditi BiH", rekao je Džaferović.