Politika

Šefovi stranaka Trojke o obavještajno-pravosudnoj aferi: Čuli smo brutalne stvari. Nema nevinih

Predsjednici stranaka Trojke (SDP, NiP, Naša stranka) Nermin Nikšić, Elmedin Konaković i Edin Forto održali su press-konferenciju, a dvije glavne teme su bile situacija u pravosuđu te Vlada Kantona Sarajevo

Nikšić je u uvodu kazao kada pomislite da ne možemo pasti niže nešto pokaže da ima gore od gore.

"Građani protestima moraju tražiti pravdu i da se angažiraju pravosudne institucije kako bi se razriješile afere i ubistva. Zamislite kako onda tek ide teško da se procesuira korupcija i organizirani kriminal. Svake godine međunarodna zajednica daje sredstva i pravi agende gdje je borba protiv organiziranog kriminala u prioritetima. A mi imamo alat u FBiH, imamo zakon koji je usvojen u Parlamentu, a Vlada izbjegava već šest godina da izdvoji sredstva kako bi se formirao poseban odjel. Teško je i očekivati od onih koji su predmet istraga da to urade", rekao je Nikšić.

U kakvoj državi živimo te da je sve moguće, kaže Nikšić, pokazao je snimak razgovora direktora OSA-e Osmana Mehmedagića te glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić.

"Je li moguće da se desi da državnom tuzicu bude nedostupna i da ne može izvršiti uvid u diplomu nekog držvnog funkcionera koji je na osnovu te diplome stekao poziciju i radi tu. Mi živimo u zemlji gdje je to moguće. I onda čujete kako taj funkcioner, direktor OSA-e, koji nikome pa ni na tom snimku ne odgovara ima li diplomu dođe i mrtav hladan glavnu tužiteljicu i šeficu jednog od odjela ucjenjuje, prijeti kako će izaći sa kompromitirajućim podacima prema tužiocima. Naravno da je te podatke stekao putem službe što je zloupotreba i govori o tome kako postoji novinar kojeg prati i prisluškuje, postoji nvinar kojeg je nabio nogom i koji se sad s njim liže. A ne samo da se liže, nego je njegova udarna pesnica. I na kraju vrlo otvoreno kaže i traži da se djeluje protiv onog tužicoa koji se drznuo da isputia validnos njegove diplome", rekao je Nikšić.

On je kazao da je manje važno ko je snimao, nego ono što je rečeno na snimku.

"Mi vidimo kako aktuelna vlast funkcionira, kako koristi sve poluge vlasti i službe. Kad su spremni ovo uraditi glavnoj tužiteljici, šta mogu očekivati predstavnici opozicije i obični građani", rekao je predsjednik SDP-a.

On je istakao kako na snimku nema nevinih, i da su same tužiteljice trebale prekinuti sastanak i prijaviti direktora OSA-e za ucjenu.

"Kad vidim da je ovo opet udar na službu ili na Bošnjake, pritisak mi skoči na milion. mi moramo procesuirati sav kriminal, bez obzira koje je koje nacije", zaključio je Nikšić.

Predsjednik NS-a Edin Forto naveo je da ovo nije prvi video iz pravosuđa, ali da ovaj video pokazuje sve ono što ljudi već znaju.

"A to je da je naše pravosuđe duboko kompromitirano. Na ovom videu nema nevinih. Tu postoje ozbiljne indicije da su svi počinili krivično djelo. Ono što ćemo vidjeti u skorijoj budućnosti, odmah nakon deblokade državnih institucija, jeste izvještaj komisije koja je imala za cilj da secira stanje u pravosuđu. Ono što smo mogli vidjeti kroz ta svjedočanstva, desetine dužnosnika iz pravosudnih institucija u te 32 sjednice sad se potvrdilo u snimku.

Kada spomenemo reformu pravosuđa, to zvuči kao otrcana fraza, ali ako postoji nešto što treba reformisati to je naše pravosuđe", naveo je Forto.

Elmedin Konaković, šef NiP-a rekao je da oni imaju pravo komentirati ovaj slučaj jer o njemu govore već dugo.

"Edin je rekao da ovo nije prvi snimak, ali jeste jedan od važnijih. Potvrdio je sve ono što smo mi govorili, a nije nam se moglo vjerovati jer možda imamo subjektivni dojam.

Kada mi kažemo da nas uhode i prate, to ima jednu političku dimenziju, ali ovo sad je drugo", naveo je Konaković.

On je istakao da su smo dobili poptuno privatizirane institucije, sudove, tužilaštva.

"Sudovi su još odolijevali, ali dolaskom ovog predsjednika suda sad tamo ima više politike nego ikad.

Prestrašno je da predsjednik OSA-e prisluškuje i uhodi. Ima prestrašnih rečenica. On poziva tužiteljice da dođu da preslušaju razgovor dvojice tužilaca. On kaže služba je analizirala moj predmet. Kaze da je glavna kantonalna tužiteljica reketirala privrednike. To direktor saopćava glavnoj državnoj tužiteljici. I niko nije reagirao. Reakcije su da se oni saopćenjima prepucavaju. I njima je najvažnije ko je snimao. Dakle nema nevinih. Možda najbrutalnija rečenica jeste 'ti znaš da se ne može raditi visoka korupcija' i direktor OSA-e to potvrđuje. Kažu da rade malu i srednju korupciju kako bi narod vidio da se nesto radi", prepričao je Konaković.