Svijet

Kina upozorava: Rat bi se mogao pokrenuti u bilo kojem trenutku

Kina je rekla da bi se rat mogao pokrenuti "u bilo kojem trenutku" zbog rastućih tenzija na Tajvanu.

Kineski državni list The Global Times rekao je kako je "mirna atmosfera" na otoku skoro nestala te da je pritisak sa Zapada rezultirao osjećajem hitnosti da se rat može pokrenuti u bilo kojem trenutku, piše The Sun.

Provokativne radnje

Napetosti između Taipeija i Pekinga jučer su dosegle novi vrhunac kada su njezini čelnici pozvali Kinu da prestane s "neodgovornim provokativnim radnjama.

Tajvansko ministarstvo obrane kodiralo je zrakoplove kako bi emitiralo upozorenja nakon što su 36 borbena zrakoplova, 12 bombardera sposobnih za nuklearnu energiju H-6 i četiri druga aviona ušla u njegovu identifikacijsku zonu protuzračne obrane na jugozapadu.

Još su četiri borca ​​ušla u zonu noću, što je ukupno dovelo do 56 aviona, priopćilo je ministarstvo.

Ozbiljno upozorenje

Američki State Department optužio je Kinu za provođenje "provokativnih vojnih aktivnosti" koje podrivaju regionalni mir i stabilnost, dodajući da je njezina predanost Tajvanu čvrsta.

Kina je uzvratila oštrim prilogom Global Timesa, rekavši da je njezin jučerašnji prikaz "ozbiljno upozorenje" Demokratskoj naprednoj stranci (DPP) koju je optužila za pokušaj uspjeha s kopna.

"Strateški dosluh između SAD-a i Japana i vlasti DPP-a postaje sve drskiji, a situacija preko Tajvanskog tjesnaca gotovo je izgubila svaki manevarski prostor na rubu sučeljavanja, stvarajući osjećaj hitnosti da se rat može pokrenuti u bilo kojem trenutku", navodi se.