Zdravlje

Biljna mlijeka – zdrava alternativa kravljem mlijeku

Nekada je upotreba bademovog ili sojinog mlijeka bila isključivo ograničena na osobe koje nisu tolerantne na laktozu, kao i na ljude koji zbog svoje savjesti ne žele piti mlijeko životinjskog porijekla. Sa drastičnim klimatskim promjenama, ipak, sve više počinjemo uviđati prednosti proizvodnje mlijeka na biljnoj bazi u odnosu na ono životinjskog porijekla. Zamjena za kravlje mlijeko sve je više i više. Kravlje mlijeko koje kupujete u trgovinama nerijetko sadrži konzervanse i loše umjetne sastojke. Možda je vrijeme da isprobate zdraviju alternativu - biljna mlijeka. Da li je biljna mlijeka adekvatna zamjena?

Na Univerzitetu Oxfordu je vršeno istraživanje kojim se utvrdilo da je proizvodnja mlijeka od biljaka manje štetna po životnu sredinu nego proizvodnja kravljeg mlijeka. U pogledu emisije ugljendioksida, pri proizvodnji mlijeka na biljnoj bazi se ispušta nešto manje od trećine štetnih gasova u odnosu na proizvodnju životinjskog.

Bademovo mlijeko 

Ovo mlijeko se na tržištu pojavilo početkom devedestih godina prošlog stoljeća, ali je tek u proteklih nekoliko godina postalo popularno. Ljudima je trebalo vremena da prigrle za sve zdravstvene dobrobiti koje ono ima. Bademovo mlijeko nastaje od suhih badema koji se melju sve dok ne nastane maslac od njih. Zatim se miješa s vodom i vitaminima.

Bademovo mlijeko je idealna zamjena za mlijeko, osobito za one koji ne podnose laktozu. Sadrži vlakna, kalcij, magnezij, mangan, kalij, željezo, cink, vitamina E i druge antioksidanse. Sadrži i vrlo važne omega-3 masne kiseline koje štite srce i štite od srčanih bolesti. Masti u bademovom mlijeku su nezasićene, pa je dobar izbor za osobe koje imaju srčane probleme.

Sojino mlijeko

Od biljnih napitaka, sojino mlijeko ima udio proteina sličan kravljem mlijeku. Također, za razliku od kravljeg mlijeka sadrži niži udio masti i lakše se probavlja. Osim proteina ovaj blagi napitak riznica je mnogih nutrijenata: poput ugljikohidrata, esencijalni masti kao i vitamina i minerala.

Kokosovo mlijeko

Kokosovo mlijeko dolazi iz unutrašnjosti samog kokosa. Ovo mlijeko je bogato vitaminima C, E, B1, B3, B5 i B6 te mineralima - željezo, kalcij, natrij, fosfor i magnezij - sve navedene imamo u kokosovom mlijeku.

Odlično je za izradu poslastica, pudinga, sladoleda i azijskih jela. Možete ga napraviti i sami tako da pomiješate 1 šolju kokosovog brašna i 3 polje tople vode. Pustite da odstoji 1-2 sata, pa sve prebacite u blender i miksajte oko 2 minute. Po želji možete dodati vanliju ili neki drugi začin. Nakon toga procijedite mlijeko kroz gazu i ohladite ga.

Rižino mlijeko

Ovo mlijeko se pravi i dobiva od riže i to obično od smeđe riže. Sadrži malo kalorija i masnoća, i rok trajanja mu je otprilike isti kao kod kravljeg mlijeka. Kao bademovo mlijeko, i ovo ima manje proteina, sadrži svega jedan gram po čaši mlijeka. Ne sadrži gluten, holesterol i zasićene masnoće. Rižino mlijeko prikladno je za osobe sklone alergijama i intoleranciji na hranu jer sadrži najmanje alergena. Ima visoki glikemijski indeks (GI) pa se ne preporučuje dijabetičarima.

Zobeno mlijeko

Zobeno mlijeko nastalo je kao alternativa kravljem mlijeku radi ljudi koji su osjetljivi na laktozu. Istraživanja su pokazala kako zob sadrži više bjelančevina od bilo kojeg zrna. Zobeno mlijeko ne trebaju piti samo alergičari već svi kako bi im se poboljšao rad crijeva i želudca, ali i srca. Beta-glukani u zobi snižavaju holesterol u krvi i time smanjuju opasnost od bolesti srca i krvnih žila.

Napitak od zobi je bogato svim važnim hranjivim tvarima i savršen je izbor ako ste netolerantni na laktozu, a sve veći broj ljudi sve češće počinje otkrivati kako je upravo ta netolerancija razlog njihovih probavnih i inih smetnji.

Kako birati

Da li je biljno mlijeko dovoljno hranljivo i bogato bjelančevinama? Ukoliko je riječ o povremenoj primjeni mlijeka, razlika je neprimjetna. Ukoliko želite u potpunosti preći na mlijeko neživotinjskog porijekla, preporučljivo je da se adekvatno informirate, naročito ako unosite promjene u ishranu svog djeteta.

Ipak, stručnjaci ističu da još nismo u potpunosti svjesni svih pogodnosti biljnog mlijeka. I dalje ostaje da se istraži koliko vitamina i minerala, poput kalcija, biljna mlijeka sadrže.