višak ponude

Padaju cijene mlijeka: Na Novom Zelandu kolju muzne krave

Cijene mliječnih proizvoda padaju na najvažnijoj međunarodnoj berzi mlijeka, Global Dairy Trade (GDT) na Novom Zelandu.

Prvo su sredinom juna pojeftinili za blagih 0,5 odsto, a onda početkom jula indeks je pao još 6,9 %. To je najveći pad od avgusta prošle godine. Indeks cijena na GDT sada iznosi prosječnih 3.782 američkih dolara/t (3.496 €/t, op.ur.), piše Agrarheute.

Najveći uticaj ima pad cijena maslaca za 10,2 % na prosječnih 6.546 USD/t (6.051 €/t). Trend prati i bezvodna mliječna mast (maslo), cheddar i razna mlijeka u prahu.

Uzlazni trend cijena mlijeka lagano je usporio u drugom kvartalu 2024., naveo je Rabobank u svom globalnom izvještaju za maj. Tada su predvidjeli da će se oporavak biti spor, a što potvrđuje situacija na tržištu.

Veliku ulogu u svemu igra Kina koja širi vlastitu proizvodnju mlijeka kako bi bila nezavisna o uvozu, a čime se smanjuje potražnja na svjetskom tržištu.

Posljednja najveća kupovina na GDT došla je iz jugoistočne Azije i Okeanije, a ne Kine. Ta je država inače s Novog Zelanda uvozila mnogo mliječnih proizvoda, posebno mlijeka u prahu.

To znači da na Novom Zelandu ostaje višak ponude te dolazi do veće konkurencije s EU i SAD-om. Kako proizvodnja ne bi usporila, potrebno je da potražnja dođe s nekog drugog dijela svijeta.

Prema Američkom ministarstvu poljoprivrede (USDA), Novi Zeland ne samo da je nedavno snizio prognozu cijene mlijeka, nego je ono u aprilu manje proizvedeno, za 6,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Analitičari smatraju kako se ta zemlja prilagođava novim uslovima.

Trenutni podaci o klanju pokazuju da Novi Zeland smanjuje ovu proizvodnju. Naime, u aprilu su zaklali više muznih krava nego u istom mjesecu u posljednjih 6 godina. U odnosu na isti mjesec prošle godine bilo je 33,5 odsto više klanja.