Svijet

Sjeverna Koreja| Svijet se sprema na novu veliku krizu u slučaju Kimove smrti. Hoće li na čelo države doći diktatorica?

Američka vlada ima opsežan plan za vanrednu situaciji u slučaju smrti sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una, očekujući humantiranu krizu masovnih razmjera u zemlji.

Izvori Fox Newsa razgovarali su o tim planovima usljed kontradiktornih izveštaja o zdravlju lidera Sjeverne Koreje. Oni i pozivaju na oprez povodom ovih izvještaja, koji tvrde da se Kim suočava sa smrtnom opasnošću nakon kardiovaskularne procedure.

Mada je i dalje nepoznanica šta je prava istina o njegovom zdravstvenom stanju, američka vlada napravila je opsežne planove u slučaju da Kima više ne bude, rekao je izvor Fox Newsa, koji navodi da je izvor visokopozicionirani obavještajac.

Zvaničnik je rekao da je vjerovatna velika humanitarna kriza u Sjevernoj Koreji, u kojoj bi se milioni ljudi suočili sa gladovanjem i masovnim egzodusom u Kinu.

Obavještajni izvori rekli su da bi veliki dio plana bio oslanjanje na Kinu da istupi i pomogne u kontroli situacije na sjevernokorejskom tlu. Djelomično zbog blizine Kine, a drugim dijelom zbog logističkog izazova koji bi imala SAD u osiguranju humanitarne pomoći.

Izvori iz Bijele kuće rekli su da prate izvještaje o Kimovom stanju ali da i dalje nema nikakvih zvaničnih potvrda.

Razgovori između Trampa i Kima o nuklearnom programu dugo su već u zastoju. Jedan izvor rekao je da tokom posljednjeg samita, oni koji su bili u blizini Kima primijetili su da teško diše za svoje godine.

Vjeruje se kako Kim Jong-un ima sina, no on nije stariji od nekoliko godina i ne može zamijeniti oca na mjestu predsjednika Sjeverne Koreje, pa je izgledno kako bi ovu dužnost najvjerojatnije preuzela Kimova mlađa sestra Kim Yo-jong, koja je trenutačno članica Politbiroa i zamjenica direktora Odjela propagande Radničke parije. Prema tvrdnjama obavještajnih agencija, ona je u vrlo bliskim odnosima s bratom, što je odnos koji se proteže još od zajedničkog školovanja u Švicarskoj.

Kakva je zaista situacija i kakvo je stvarno stanje Kim Jong-una teško je procijeniti u detalje, no prema podacima obavještajnih agencija, Kim Jong-un podvrgnut je operaciji 12. aprila u bolnici Hyansang u provinciji Sjeverni Pyongan.

Prema podacima koji su pribavljeni iz Sjeverne Koreje, Kim je podvrgnut operaciji zbog cijelog niza problema koji uključuju pretilost, tešku pušačku ovisnost i zasićenost obavezama. Kim je već neko vrijeme bolovao od upale krvnih žila, no stanje se počelo pogoršavati nakon što je u posljednje vrijeme nekoliko puta, mahom u propagandne svrhe, otišao na vrh planine Paektu.