Region

Kisić-Tepavčević šokirala javnost: 100.000 ljudi umrlo bi u Srbiji da nismo uvodili mjere

Zamjenica direktora Instituta za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut i članica Kriznog štaba za suzbijanje Covida-19 u Srbiji dr. Darija Kisić-Tepavčević smatra da bi drugi val epidemije mogao pogoditi Srbiju tokom jeseni.

Ona je ukazala da se u nekim zemljama, koje su objavile da su ugasile epidemiju, vrlo brzo dogodio i drugi val.

„To se desilo u ranijem period kada je bila sezona respiratornih infekcija, sada nije takva situacija i to nam ide naruku, ali taj drugi val bi se mogao desiti i na jesen“, kazala je Kisić-Tepavčević.

Prema njenim riječima, kada se vrate sva oboljenja slična gripu i kada počne njihova sezona ako koronavirus ne nestane i ne uništi ga visoka temperatura, onda je izvjesno da nam se može vratiti najesen.

„Treba da se vratimo u svakodnevne životne tokove i da nam se život vrati u normalu, ali socijalno distanciranje, pranje ruku…treba poštovati i u narednom periodu“, rekla je Kisić-Tepavčević.

Govoreći o početku epidemije, Kisić-Tepavčević je navela da je uvođenje mjera bilo neophodno.

„Mogli smo da pustimo epidemiju da ide svojim tokom i da ne uvodimo nikakve mjere. U tom slučaju epidemija bi trajala od 6 do 8 sedmica. Da smo se odlučili za tu opciju umrlo bi više od 100.000 ljudi. Imali bismo ogromne gubitke. Naravno, mi to nismo uradili već smo uveli mjere i spriječili katastrofu“, kazala je Kisić-Tepavčević.