Svijet

Obračun u Južnom kineskom moru: Kina upozorila SAD; Posljedice ovoga će biti ozbiljne i nesagledive

Kineske snage slijedile su i upozorile američki ratni brod koji je ušao u vode u blizini Paracelskih otoka u Južnom kineskom moru, objavila je u četvrtak vojska te zemlje, ali američka mornarica je negirala da je brod upozoren, prenosi Reuters.

Zapovjedništvo Južnog sektora Narodne oslobodilačke vojske priopćilo je da je USS Benfold "ilegalno" uplovio u kineske teritorijalne vode bez dopuštenja, kršeći suverenitet zemlje, te da su kineske pomorske i zračne snage pratile brod.

"Zahtijevamo da američka strana odmah prestane s takvim provokativnim akcijama, jer će u suprotnom snositi ozbiljne i nepredviđene posljedice", dodaje se.

Američka mornarica odbacila je ideju da je Benfold bio upozoren, ali se činilo da potvrđuje da brod djeluje u tom području, rekavši da misija odražava predanost američke mornarice odbrani slobode plovidbe.

"Izjava NRK o ovoj misiji je lažna", rekao je glasnogovornik 7. flote Mark Langford u izjavi. Sedma flota je dio pacifičkih snaga američke mornarice.

Benfold je provodio ono što je mornarica nazvala operacijom slobode plovidbe "u skladu s međunarodnim pravom", stoji u priopćenju. Brod je tada "nastavio obavljati normalne operacije u međunarodnim vodama".

Američka mornarica često izvodi takve misije u Južnom kineskom moru kako bi osporila kineske teritorijalne zahtjeve.

"Sjedinjene Države brane pravo svake nacije da leti, plovi i djeluje gdje god to međunarodno pravo dopušta, kao što je USS Benfold učinio ove sedmice. Ništa što NRK kaže drugačije neće nas odvratiti", dodaje se u priopćenju.

Kina je uspostavila vojne baze na umjetnim otocima u vodama Južnog kineskog mora, kroz koje prolaze vitalni brodski putevi, a također sadrže plinska polja i bogata ribolovna područja.

Južno kinesko more postalo je jedna od mnogih žarišta u teškim odnosima između Kine i Sjedinjenih Država, a Washington je odbacio ono što naziva nezakonitim teritorijalnim zahtjevima Pekinga.

Kina polaže pravo na velike dijelove Južnog kineskog mora. Tajvan, Vijetnam, Malezija, Brunej i Filipini imaju preklapanja potraživanja na istu teritoriju.