Svijet

Teritorijalni spor. Dok Japanci pišu proteste Rusi naoružavaju četiri sjeverna ostrva

Japan je u ponedjeljak uložio protest Moskvi zbog planova Rusije da održi vojne vježbe kod spornih Kurilskih ostrva, javljaju lokalni mediji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Moskva je objavila da će održavanje vježbi početi u utorak u moru kod najjužnijeg ostrva, poznatog kao Kunashiri.

Glavni sekretar japanske vlade Hirokazu Matsuno rekao je da je Tokio uložio protest u četvrtak nakon što je Moskva izdala upozorenje u kojem najavljuje da će do 1. marta imati povremene vježbe u moru jugoistočno od Kunashirija, javlja Kyodo News Agency.

"Daljnje rusko naoružavanje četiri sjeverna ostrva u suprotnosti je sa stavom Japana i nije prihvatljivo", rekao je Matsuno novinarima na redovnoj press konferenciji.

Kurilska ostrva predstavljaju teritorijalni spor između dvije zemlje, a Tokio tvrdi da ih je Sovjetski Savez zauzeo 1945. godine.

"Zaista je žalosno što 76 godina nakon rata pitanje sjevernih teritorija ostaje neriješeno i što Japan i Rusija nisu potpisali mirovni sporazum", rekao je premijer Japana Fumio Kishida.

Na konferenciji na Jalti 1945. godine, Sovjetski Savez je pristao da započne vojne operacije na istočnom frontu u skladu sa sporazumom sa svojim zapadnim saveznicima i u zamjenu je dobio neke japanske teritorije, uključujući Kurilska ostrva.

Međutim, nakon Drugog svjetskog rata Japan je odbacio suverenitet Sovjetskog Saveza nad ostrvima.

Zbog spora, Rusija i Japan nikada nisu potpisali mirovni sporazum i tehnički su još uvijek u ratu. Kako obje strane polažu pravo na teritorije, pitanje suvereniteta Kurilskih ostrva ostaje neizvjesno.

Moskva strahuje od mogućeg raspoređivanja američkih raketnih sistema na ostrvima ako budu vraćeni Japanu, dok Tokio redovno protestuje zbog posjeta ruskih zvaničnika ostrvima.

U ponedjeljak je održan i skup u Tokiju na kojem se tražilo da Rusija vrati sporna ostrva Japanu.