Životni stil

Jedna od omiljenih poslastica: Starinski recept za hurmašice

Sastojci:

2 jaja

2 šoljice šećera

2 šoljice ulja

brašna po potrebi

pola praška za pecivo

Agda:

9 šoljica šećera

11 šoljica vode

1 limun

Priprema:

Umutiti jaja sa šećerom i uljem. Postepeno dodavati brašno i prašak za pecivo dok se ne dobije masa srednje tvrdoće.
Od tijesta oblikovati kuglice veličine većeg oraha, malo ih spljoštiti i pritisnuti uz rende (najsitnije rupice).

Slagati hurmašice u suhu tepsiju (nepodmazanu) i peći na 200-220 stepeni dok ne porumene.

Za to vrijeme napraviti agdu tako što se šećer zalije vodom i promiješa dobro kašikom da se šećer istopi te kuhati.

Dodati sok od jednog limuna.

Pečene hurmašice zaliti hladnom agdom i poklopiti da se hurmašice ohlade i upiju agdu.