Vijesti

Tegeltija i Turković na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji 2022

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija i zamjenica predsjedavajućeg Vijeća i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković učestvovat će na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji 2022 (Munich Security Conference) koja se održava u tom njemačkom gradu od 18. do 20. februara.  

Ministrica Turković sinoć se obratila na skupu posvećenom zapadnom Balkanu koji je održan uoči 57. Minhenske sigurnosne konferencije. Među učesnicima konferencije bili su i visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt te bivši američki ambasador u BiH Eric Nelson.

Prema najavama, na ovogodišnjoj konferenciji će učestvovati oko 35 šefova država i vlada, te oko 100 ministara, prije svega vanjskih poslova i odbrane.  

Na skupu će, između ostalih, govoriti generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres, a delegaciju Sjedinjenih Američkih Država, kako je najavljeno, trebala bi predvoditi Kamala Harris, potpredsjednica SAD.

Očekuje se i prisustvo njemačkog kancelara Olafa Scholza, s brojnim članovima njegovog kabineta. Dolazak je najavio i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, baš kao i najviši predstavnici Evropske unije.