Vijesti

Sad je jasno – Vlada FBiH ispunjava želje Fahrudina Solaka

Današnja sjednica Vlade FBiH na kojoj je donosena odluka o suspenziji Fahrudina Solaka s mjesta direktora Federalne uprave civilne zaštite, bila je čista farsa.

Suspenzija koju je Vlada usvojila ustvari je jeftini pokušaj vlasti da smiri javnost potezom koji je pravno najbenigniji po radno-pravni statatus Fahrudina Solaka.

Naime, uopće glasanje o ovom potezu bilo je upitno do samog početka sjednica Vlade FBiH. Na samom početku došlo je do prepucavanja o tome da li je uredno dostavljen prijedlog Administrativne komisije koja je ranije jednoglasno dala saglasnost za suspenziju Solaka.

Nakon prvobitnog natezanja i rasprave, ipak niko nije imao toliko hrabrosti da ovu tačku stavi na dnevni red.

Potom je i ona jednoglasno usvojena.

Međutim, sama činjenica da će suspendovani Solak primati punu plaću dokazuje da Vlada pokušava olakšati poziciju direktora FUCZ na ledu.

Vlada FBiH ovakvu odluku će pravdati ranijim presuda ustavnog suda koje nalažu upravo isplatu plaća po ugovoru o radu koji državni službenik ima. I prema Zakonu o državnoj službi, svaki državni službenik dok je na suspenziji ima pravo na punu plaću.

Zanimljivo je da je i sam Solak od Vlade FBiH tražio da ga suspendiraju.

"Duboko sam svjestan svoje odgovornosti i funkcije koju obnašam. Ne želeći da na bilo koji način umanjim sjajan posao koji je odradila Federalna uprava civilne zaštite, Federalni štab civilne zaštite i cijela Federalna vlada, predložio sam da me Vlada Federacije BiH privremeno preventivno suspenduje dok se istraga ne okonča i ne utvrdi moja potpuna nevinost", napisao je Solak tad u pismu.

Sad kad mu je Vlada ispunila želju, može se u potpunosti koncentrirati na istragu koja se protiv njega vodi. Uz punu plaću.