Vijesti

Koliko će vas koštati iftarski meni u sarajevskim restoranima

Za nekoliko dana trebao bi nastupiti najodabraniji mjesec u godini, Ramazan. Ovaj sveti muslimanski mjesec svake godine donese posebnu atmosferu u gradovima širom naše zemlje.

Brojni restorani tokom ovog perioda pripremaju posebne menije za one koji poste, ali i sve druge koji žele uživati u iftarskoj trpezi.

Protekle dvije godine, pandemija je značajno umanjila iftare po restoranima, ali prema svemu sudeći takva situacija ove godine neće biti.

Međutim, ono što će zasigurno praviti problem građanima naše zemlje su vrtoglave cifre. Naime, ukoliko se odlučite da iftarite u nekom restoranu za jednu osobu ćete morati izdvojit i do vrtoglavih 40 KM.

Kako bi provjerili, kolike su cijene pozvali smo nekoliko najpoznatih restorana u Sarajevu.

Naime, pozvali smo restoran Kulin dvor u Semizovcu, koji su nam kazali da će ove godine organizirati restorane da je cijena 40 KM po osobi.

Na svojoj društvenim mrežama oglasili su se iz restorana Minjo, a cijena je također 40 KM.

Minjo restoran u Sarajevu / Foto: Printscreen

U njihovom meniu se nalazi limunada, topa, supa, pita, sarajevski sahan, sitni ćevap i klepe, janjetina sa ražnja ili pečena teletina, salata, desert.

I kod Seje Brajlovića, u restoranu Brajlović, cijena iftara kako su nam kazali iznosit će 40 KM po osobi, ali će definitivno znati za dan ili dva.

Na svom zvaničnom Instagram profilu, hotel Han je objavio više ponuda. Najskuplji meni iznosi 40 KM, i obuhvata hurme, limunadu, topa, begova čorba, pita, bosanski sahan, salata, kolač.

U ponudi si još dvije opcije, koje za nekoliko maraka jeftinije. Cijene su od 35 KM i od 30 KM. U najeftinijem meniu ponuda je sa pohovanom piletinom.

Također, pojavile su i neke ponude kao akcijske cijene, pa ja tako preko pojedinih kupona najjeftiniji istar oko 27 KM.

U Restoranu Urban Cafe Deli preko kupona iftar ćete platiti 30 KM.

Također, provjerili smo kakva je situacija i u nekim drugim gradovima u našoj zemlji. Kalima Resort, se također, oglasila na društvenim mrežama.

U ponudi imaju tri iftarska menia.

Najjeftiniji je 27 KM, dok najskuplja opcija je 32 KM.

U restoranu Almy u Zenici iftar također, košta vrtoglavih 40 KM.

Restoran u Zenici / Foto: Printscreen

Dakle, ukoliko četvročlana porodica poželi izaći na iftar u nekim restoran i uživati u ramazanskim blagodatima morat će izdvojiti 160 KM.

Ove vrtoglave cifre izazvale su reakcije građana na društvenim mrežama, pa su tako se širili razni statusi.

Jedan od korisnika Facebook-a je kazao:

"Pocelo je:"Dragi nasi postači u mjesecu Božije milosti i skrušenosti Iftar za vas samo 85 KM ".....Topa od Kokosa sa Himalaja..Hurme iz Marokanskih pećina....glavno jelo Piletina Ala chef ili ti fileti na Bosanskom.....i desert creme de la house ili ti Sutlija ....", napisao je ironično jedan od građana BiH.

Ramazan je mjesec posebnih ibadeta, molitve, pokajanja, praštanja, duhovnog čišćenja i uzdizanja, intenzivnog međuljudskog susretanja, a Muslimani u Bosni i Hercegovini, pored posta i klanjanja teravih-namaza, uče Kur'an, slušaju mukabele uz učenje i razumijevanje Kur'ana, organizuju zajedničke iftare i sehure.