Mubarek noć

Muslimani večeras obilježavaju Lejletul-kadr, noć vredniju od hiljadu mjeseci

Prema riječima hadisa, onima koji provedu noć Kadr u ibadetu, biti će oprošteni prethodni grijesi...

Mubarek noć Lejletul-kadr, prema islamskom kalendaru, nastupa večeras s akšam-namazom, a u džamijama širom Bosne i Hercegovine i dijaspore bit će obilježena prigodnim programima.

U posljednjoj trećini mjeseca ramazana, odnosno posljednjih deset dana, muslimani u neparnim noćima tragaju za noći koja je, vjeruje se, vrijednija od hiljadu mjeseci. To je za muslimane noć određenja i sudbine.

Također, u ovoj noći je muslimanima objavljena sveta knjiga Kur'an.

U ovoj noći meleci se spuštaju na zemlju, a ista se smatra punom milosti, oprosta i uslišenih molitvi. Mnoštvo je načina činjenja ibadeta u noći kadra, počevši od zikra, dova, učenja Kur'ana te pokajanja i traženja oprosta.

Večerašnju noć vjernici će provesti upućujući iskrene dove, želje, nade te tražeći oprost od Uzvišenog Gospodara jer, prema riječima hadisa, "onima koji provedu noć Kadr u ibadetu, biti će oprošteni prethodni grijesi".

Noć Kadr, odnosno noć odredbe (arapski kadr), nazvana je jer se vjeruje da te noći određuju i zapisuju odredbe svim božijim stvorenjima za narednu godinu.

Iako se ne može sa sigurnošću reći koja je od neparnih noći Lejletul-kadr, muslimani širom svijeta prakticiraju da je obilježavaju upravo dvadeset i sedme noći mjeseca ramazana. Zanimljiv podatak o tome da se radi upravo o 27. noći ovoga svetog mjeseca, kako većina islamskih učenjaka smatra, jeste taj što se u suri El-Kadr nalazi trideset riječi, a dvadeset sedma riječ je "ona" (hije).

"Mi smo ga (Kur'an) počeli objavljivati u noći Kadr. A šta ti misliš šta je noć Kadr? Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci. Meleki i Džibril spuštaju se u njoj, s dozvolom Gospodara svoga, zbog odluke svake. Sigurnost je u njoj sve dok zora ne svane." ( El- Kadr, 1-5. )