NAJVREDNIJA NOĆ

U Ferhat-pašinoj džamiji u Banja Luci obilježena Lejletul-kadr

Centralni program za područje Muftiluka banjalučkog u povodu Lejletul-kadra upriličen je u petak navečer, nakon teravih-namaza, u Ferhat-pašinoj džamiji u Banja Luci.

U prelijepom ambijentu Ferhadije, nakon uvodnih riječi hfz. Muamer-ef. Okanovića, glavnog imama Medžlisa Banja Luka, vjernici su uživali u izvođenju ilahija, mevluda i recitala, koga su za tu priliku pripremili imami Medžlisa Banja Luka, učenici banjalučke medrese, kao i polaznici mekteba.

Po završetku mevludskog dijela programa, obratio se Halil Mehanović, muderris tuzlanske medrese.

Profesor Mehanović u vaz-u-nasihatu, između ostalog, je kazao da Lejletul-kadr najavljuje kraj mjesece ramazana te da Allah dž.š. prima samo onaj ibadet koji se čini u ime Njega. Istaknuo je smisao traženja Kadra u neparnim noćima zadnje trećine ramazana, da je Uputa od Allaha dž.š. došla u toj noći, a ukazao je na različita jezička značenja riječi Kadr, te je na kraju obraćanja protumačio značenje ajeta u kojem se kaže da je Lejletul-kadr bolja od hiljadu mjeseci kao i riječ Ruh.

"Nakon vazu-nasihata, proučeni su odlomci iz Kur’ana, te je Ismail-ef. Smajlović, banjalučki muftija, proučio prigodnu dovu", navode iz Medžlisa Banja Luka.