Ekonomija

Rusija prestala isporučivati plin preko Poljske: Postupili smo u skladu s uredbom predsjednika Putina

Gazprom je u četvrtak objavio da više neće transportirati plin kroz plinovod Yamal-Europa (koji prolazi kroz poljski teritorij) nakon što je Rusija uvela sankcije firmi koja je vlasnik poljskog dijela plinovoda.

Gazpromu je zabranjeno korištenje poljskog dijela plinovoda Yamal-Europa u vlasništvu EuroPol GAZ-a za transport plina, rekao je glasnogovornik Gazproma Sergej Kuprijanov, a prenosi ruska agencija RIA.

"U skladu s Uredbom predsjednika Ruske Federacije br. 252 od 3. maja 2022. i Vladinom uredbom br. 851 od 11. maja 2022., uvedene su sankcije nizu stranih firmi. Među njima je i EuroPol GAZ, koji je vlasnik poljskog dijela plinovoda Yamal-Europa. Utvrđena je zabrana obavljanja transakcija i plaćanja u korist osoba pod sankcijama, posebno za Gazprom, to znači zabranu korištenja plinovoda u vlasništvu EuroPol GAZ-a za transport ruskog plina kroz Poljsku", piše u poruci na Telegram kanalu.

I agencija TASS prenosi izjavu glasnogovornika Gazproma Sergeja Kuprijanova. "Ruske sankcije nametnute brojnim stranim energetskim kompanijama zabranjuju Gazpromu da koristi EuroPol GAZ (zajedničku firmu Gazproma i poljskog PGNiG-a, koji posjeduje poljski dio plinovoda Yamal-Europa) u vlasništvu EuroPol GAZ-a za pumpanje ruskog plina kroz Poljsku", rekao je Kuprijanov.

"Uvedena je zabrana transakcija i plaćanja u korist osoba pod sankcijama, posebno za Gazprom, što znači zabranu korištenja plinovoda u vlasništvu EuroPol GAZ-a za transport ruskog plina kroz Poljsku", rekao je.

Poljska je strana više puta kršila prava Gazproma kao dioničara EuroPol GAZ-a, a krajem aprila je rusku firmu uključila na popis sankcija, blokirajući mogućnost ostvarivanja prava na dionice i druge vrijednosne papire zajedničke firme i primanja dividende, rekao je Kuprijanov.

Rusija je u srijedu navečer najavila sankcije protiv 31 zapadne kompanije, a među njima i energetske firme Gazprom Germania koja je od početka travnja pod upravom njemačke Savezne agencije za mrežni promet.

Sankcije je Moskva uvela protiv kompanija Evropske unije, Sjedinjenih Država i Singapura, kao odgovor na sankcije koje je njoj zapad nametnuo zbog vojne invazije na Ukrajinu.