IT

Smetaju vam spam poruke na WhatsAppu? Evo kako ih prepoznati i blokirati na vrijeme

Aplikacija za direktnu komunikaciju, WhatsApp, uvelike se promijenila od svojih početaka. Dok je na početku bila zamišljena kao aplikacija za razmjenu poruka u stvarnom vremenu između kontakata, danas se koristi i za videopozive, razmjenu dokumenata, ali i dopisivanje u grupama.

Ako često koristite WhatsApp, vjerovatno vam se dogodilo da ste dobili neku poruku koja izgleda poput spam poruke kakve smo navikli dobijati putem e-maila. Takve poruke ili dolaze od potpuno nepoznatog pošiljatelja koji je na neki način došao do vašeg broja telefona, ili pak od poznatog pošiljatelja kao poruka koja je mnogo puta prosljeđivana.

U posljednje vrijeme takve su poruke sve učestalije i osim što stvaraju smetnju, mogu sadržavati i linkove koji skrivaju zlonamjerni softver ili vode na stranice kojima je glavni cilj prikupiti lične podatke naivnih posjetitelja, piše Zimo.

Kako prepoznati neželjene poruke odnosno spam?

Prije svega, uvijek budite sumnjivi prema porukama koje dolaze od nekoga ko nije u vašim kontaktima. Takve će vas poruke uvijek pokušati privući da kliknete na link i posjetite neku internetsku stranicu ili preuzmete aplikaciju. Najbolji način kako da izbjegnete probleme je da ne otvarate poveznice koje dolaze od osoba koje ne poznajete.

Traže vas da se ulogirate u svoj račun

Iako sve više kompanija koristi WhatsApp za komunikaciju s klijentima, neće od vas tražiti privatne podatke ili podatke za logiranje u vaše račune putem aplikacije. Ako vam se “banka” javi i kaže da morate potvrditi svoj račun logiranjem putem linka, vjerujte da se radi o prevari i nikako nemojte otvarati taj link. Nije loša praksa ni da takve sumnjive pokušaje prijavite banci.

Često prosljeđivanje poruka

Sigurno vam se dogodilo da vam je WhatsApp zatrpan proslijeđenim porukama o nagradnim igrama, super ponudama ili pak genijalnim web stranicama. Kad dobijete takvu poruku samo pogledajte na njen vrh i koliko je puta proslijeđena. Ako je proslijeđena više od 5 puta, WhatsApp će to napomenuti porukom “Forwarded many times”. Takve poruke, pogotovo ako se pojavljuju u velikim grupama, slobodno preskočite i ignorišite.

Kako zaustaviti neželjene poruke?

Nažalost, ne možete u potpunosti zaustaviti primanje neželjenih poruka putem WhatsAppa. Jedini način na koji možete u potpunosti blokirati primanje takvih poruka je da prestanete koristiti WhatsApp. No, ako i dalje želite primati poruke, a želite smanjiti broj neželjenih poruka na svom uređaju, možete napraviti nekoliko stvari.

Nemojte biti dio veliki grupa

Pri tome ne mislimo na grupe u kojima su vam dobro poznate osobe (poput grupa vezanih uz posao, obitelj ili prijatelje), već govorimo o grupama koje su možda formirane jer volite “jeftinu kupovinu”, “kladionice”, “putovanja” i slično. Što je grupa veća, to je zanimljivija pošiljateljima spama jer mogu s malo truda doći do velikog broja potencijalnih “žrtava”.

Kako biste izbjegli da vas bilo ko, ko ima vaš broj telefona može dodati u grupu, morat ćete uključiti dodatne postavke privatnosti. U aplikaciji odaberite Postavke/Settings i potom Račun/Account. Odaberite Privatnost/Privacy i potom Grupe/Groups. Prema osnovnim postavkama svako vas može dodati u grupu, ali to možete zabraniti uključivanjem opcije Moji kontakti/My Contacts ili Moji kontakti osim/My Contacts Except i tačno definirati ko vas ne može dodati u grupu, ako znate da je neko brz na prstu.

Prijavite pošiljatelje nepoželjnih poruka

Baš kao što kod e-maila možete označiti nepoželjne poruke i njihove pošiljatelje, isto možete napraviti i u WhatsAppu. Otvorite neželjenu poruku (nemojte klikati ni na kakav link u samoj poruci, samo otvorite razgovor) i potom kliknite na ime osobe koja je tu poruku poslala. Odaberite podatke o kontaktu i na kraju samog iskočnog prozora naći ćete opciju Prijavite kompaniju ili Prijavite osobu/Report, ovisno o tome ko vam je poslao poruku.

Blokirajte pošiljatelja

Prijavljivanje pošiljatelja možda će skrenuti pozornost na njega ekipi u WhatsAppu, ali želite li ga se odmah riješiti, jednostavno ga - blokirajte.To znači da vam više neće moći slati poruke ili pozive. Ako se radi o osobi koju znate, možda bi prije ovog drastičnog poteza bilo zgodno upozoriti dotičnu osobu da vam više ne šalje takve poruke jer vas ne zanima. Ako se pak radi o osobi koju ne poznajete, dovoljno je otići na podatke o kontaktu i kliknuti blokiraj osobu. I to je to.