Muzika

Legendarni muzičar umro bez testamenta. Okončana bitka za 156 miliona dolara

Nasljednici legendarnog muzičara Princea, koji je 2016. preminuo bez napisanog testamenta, postigli su dogovor o raspodjeli imovine nakon skupog, višegodišnjeg pravnog procesa

Princeova porodica postigla je dogovor oko podjele "kolača", vrijednog 156 miliona dolara, nakon šestogodišnje pravne bitke.

Muzička zvijezda je preminula u dobi od 57 godina u aprilu 2016. od predoziranja fentanilom u svom domu u Paisley Parku u blizini američkog grada Minneapolisa.

Bez supružnika ili žive djece, Princeovo je imanje prešlo na njegovih šestero polubraće i sestara, koji se nisu mogli dogovoriti oko plana raspodjele i često su se borili na sudu.

Troje nasljednika prodalo je svoje udjele kompaniji Primary Wave, koja je otkupila njihova prava na Princeov obimni katalog pjesama u avgustu prošle godine.

Troje preostalih nasljednika zadržalo je svoje dionice. U januaru su nasljednici pristali na procjenu imovine od 156 miliona dolara u saradnji s Poreznom upravom i Comerica bankom, upraviteljem imanja.

U ponedjeljak je sudija iz Minnesote potpisao sporazum, kojim dodjeljuje po šest miliona dolara nasljednicima u gotovini plus mnogo više u muzičkim pravima i drugim nematerijalnim stvarima.