Ekonomija

Trgovce gorivom brinu zalihe i novi slučajevi zaraze

Cijene nafte kliznule su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 40 dolara pod pritiskom rasta zaliha u SAD-u i povećanja broja slučajeva zaraze koronavirusom.

Cijena barela sirove nafte bila je na londonskom tržištu 11 centi niža u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 40,20 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 2,32 dolara.

Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 25 centi nižoj cijeni, od 37,76 dolara. Jučer je zatvaranje tržišta dočekao u minusu 2,36 dolara, piše Index.hr.

Pad cijena zbog izvještaja američke vlade

Tržišta je jučer uzdrmalo izvješće američke vlade koje je pokazalo da su zalihe sirove nafte u prošloj sedmici porasle za 1,4 miliona barela. Kakvu-takvu utjehu pružio je tek podatak o padu zaliha benzina, što je protumačeno kao naznaka jačanja potražnje.

Trgovci su i danas bili zaokupljeni izvješćem, što se očitovalo u nastavljenom padu cijena.

"Izvještaj je predstavljao zadnji ekser u metaforičkom lijesu za one koji špekuliraju s rastom cijena, iako podaci nisu baš tako depresivni kao što pad cijena sugerira. Dobra je strana priče što je potrošnja nafte zdrava", ističe Tamas Varga, naftni posrednik PVM.

Trgovce muče i novi slučajevi zaraze

Tržišta muče i učestali novi slučajevi zaraze koronavirusom u nekim američkim državama. Australija je zabilježila najveći skok broja slučajeva u danu u posljednja dva mjeseca.

"Očekivalo se da će potražnja rasti kako zaraza COVID-om 19 bude jenjavala a sada joj ponovo prijeti sve više novih slučajeva na ključnim tržištima. Sada svi čekaju reakciju vlada na novi val pandemije", rekao je Bjornar Tonhaugen iz Rystad Energy.

Uvedu li vlade ponovo stroge mjere suzbijanja virusa, to će ponovo zakočiti privredu, a time i potražnju za naftom, pribojavaju se trgovci.

Negativne ekonomske posljedice pandemije

Negativne ekonomske posljedice pandemije jasno se očituju u najnovijoj procjeni Međunarodnog monetarnog fonda da će svjetska privreda ove godine pasti 4,9 posto. Još u aprilu MMF je predvidio 3-postotni pad.

Značajniji pad cijena koči pak smanjena nabavka vodećih proizvođača, prema dogovoru postignutom sredinom aprila.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezine saveznice dogovorile su da će u maju, junu i julu smanjiti opskrbu za 9,7 miliona barela dnevno, a ulagači pokušavaju utvrditi jesu li spremne produžiti sporazum na ostatak godine.

Odvojeno je OPEC jutros na svojim internetskim stranicama izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u srijedu iznosila 38,17 dolara, što znači da je pala 1,68 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.