Životni stil

Vrijeme je za jesenje cvijeće: Dajte bašti nove boje, uljepšajte hladne dane

Nakon što vaše prekrasno ljetno cvijeće uvene, predstava u vašoj bašti ne mora završiti! Mnoge jednogodišnje biljke, trajnice i grmovi cvjetaju u jesen sve do kasne zime. Donosimo vam preporuke kako da što duže uživate u ljepoti svoga vrta.

Zlatnica

Zlatnica

Ova trajnica koja stvara grudice cvjetića dodat će malo svjetline i sunca svakom dvorištu. Lako ju je uzgojiti i izvrstan je izvor nektara u kasnoj sezoni za pčele i leptire.

Brdski zvjezdani

Brdski zvjezdani

Ove trajnice ubrzano počinju rasti kad sve ostalo cvijeće u vrtu počne gubiti svoj sjaj. Dolaze u nijansama plave, boje lavande, ružičaste i ljubičaste.

Grmolika ruža

Grmolika ruža

Uprkos njihovoj reputaciji izbirljivih, ruže su izdržljive biljke koje zahtijevaju manje brige nego što mislite. Grmolike ili krajobrazne ruže cvjetaju okom cijele sezone sve do jeseni, tako da daju boju u hladnijim danima jeseni. Novije vrste su mnogo otpornije na bolesti.

Pupavica

Pupavica

Zlatni cvjetovi sa smeđim ili crnim središtem koji podsjeća na dugme idealni su za jesenske vrtove. Pupavice obično cvjetaju od sredine ljeta do sredine jeseni. Postoje jednogodišnje i višegodišnje vrste, stoga pročitajte oznaku ili opis biljke kako biste znali što kupujete.

Kalikarpa

Kalikarpa

Ovi brzorastući grmovi lijepi su u svako godišnje doba! Neki se mogu pohvaliti tamnoljubičastim lišćem. Kalikarpa cvjeta u proljeće ili ljeto, a lijepe ljubičaste bobice pojavljuju se u jesen i traju do zime.

Koraljni zvončić

Koraljni zvončić

Biljka uzgajana prvenstveno zbog svog šarenog lišća, Heuchera, koja se naziva i koraljni zvončića, je otporna na hladnoću koja dolazi u svim nijansama od najdublje bordo do zelene limete i svega između. Zadivljujući, naborani listovi pružaju sjajnu boju dugo nakon što vaše druge jednogodišnje biljke izblijede.

Helenium

Helenium

Helenium, poznat i kao 'kihalica', dolazi u duboko zasićenim nijansama crvene, narančaste i žute, a cvjeta od kasnog ljeta do jeseni. Leptiri obožavaju ovu biljku.

Maćuhice

Maćuhice

Ovi lijepi cvjetovi u svijetlim bojama više vole hladnije vrijeme - podnijet će čak i lagani mraz ili dva. Dolaze u nizu prekrasnih boja od pastelnih do dubokih, zasićenih narandžastih i crvenih.

Zijevalica

Zijevalica

Ova uspravna jednogodišnja biljka izgleda sjajno u velikim teglama s raznim cvijećem, pružajući okomito blještavilo boja. Zijevalica dolazi u gotovo svim bojama i ne smeta joj hladnoća, a cvjeta dugo u zimu.

Krizanteme

Krizantema

Krizanteme su jesenje cvijeće. Čvrste su, ne smeta im lagani mraz i dolaze u duginim bojama. Tehnički, to su trajnice. Ali neće se vratiti ako ih ne posadite u zemlju do sredine ili kasnog ljeta jer im se korijenski sistem treba uspostaviti prije nego što se tlo smrzne. Ali dovoljno su jeftine da uživate u njima jednu sezonu.

Lobelija

Lobelija

Lobelija ima lijep, kaskadni oblik koji lijepo izgleda u loncima i visećim košaricama. Uparite ju s cvijećem jarke narandžaste boje jeseni za upečatljivu kombinaciju. Preferira hladnije vrijeme, pa ako ste ju posadili ranije u sezoni ili tokom ljeta treba je podrezati kako biste potaknuli grananje i jesensko cvjetanje.

Debela koka

Debela koka

Leptiri vole ovu biljku i ona je važan izvor hrane u kasnoj sezoni za mnoge različite oprašivače. Rezani cvjetovi traju sedmicama u vazi piše MSN.

Žalfija

Žalfija

Žalfija proizvodi sitne, ljubičaste cvjetove i srebrnozeleno lišće od sredine ljeta do jeseni, čak i u sušnim uvjetima. To je žilava trajnica koja podnosi čak i siromašna tla. Kolibrići je jako vole!