Vijesti

Novine na Općim izborima u BiH: Ove tri su ključne

Najvažnija novost na ovim Općim izborima koji se u BiH održavaju 2. oktobra je da će glasačke kabine biti okrenute prema biračkom odboru tako da će članovi gledati u leđa birača kako bi se spriječilo da birač slika popunjeni listić, iznosi glasački listić i slično.

Na ovogodišnjim izborima glasački listići moraju imati i otisak štambilja i potpis člana biračkog odbora. Bez toga, listić je nevažeći.

Naime, uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva izrađeno je 6.090 sigurnosnih ekoloških štambilja, za svako biračko mjesto po jedan. Sigurnosnim štambiljom se utvrđuje autentičnost i sigurnosna ispravnost glasačkog listića. Štambilj će se otiskivati na prednjoj strani glasačkog listića, u donjem lijevom uglu, ispod uputstva za glasanje. Pored sigurnosnog štambilja s desne strane potpisuje se ovlašteno lice, tj. član biračkog odbora zadužen za izdavanje glasačkih listića.

Precizirane su i odredbe koje se odnose na pomoć drugog lica. Da bi ostvario pravo pomoći drugog lica, birač mora dokazati predsjedniku biračkog odbora dokumentom izdatim od nadležnog organa da je slijep ili fizički nesposoban, dok nepismenost dokazuje upisanim XX ili praznom rubrikom u polju za potpis na identifikacionom dokumentu.