Region

Kon: Struka je protiv policijskog sata. U podne odluka da li će Beograd ili čak cijela Srbija biti zatvoreni

Suština je zabrana kontakata, a najjednostavnija mjera je policijski sat protiv koje smo svi iz medicinskog dijela, rekao je dr Predrag Kon za RTS i dodao da "ima možda pojedinaca koji bi na tome insistirali".

„Da li je to greška ili ne to ćemo vidjeti tek poslije, jer potpuno zatvaranje Beograda omogućilo bi bar tokom vikenda da tog prijenosa nema“, rekao je Kon i dodao da će definitivnu odluku donijeti Krizni štab na sjednici koja će biti održana u 12 sati.

Kon je poručio i da će odluka svakako biti zabrana javnog okupljanja i tu nema dileme. Prema njegovim riječima epidemiološka situacija u Beogradu je vrlo ozbiljna, a u nekim momentima ima tendenciju da bude vanredno kada je riječ o mogućnosti prijema novih zaraženih osoba.

On je naveo da je u Beogradu oko 1.500 ljudi hospitalizirano s jučerašnjim danom. Također je ukazao da ta ozbiljna situacija u prijestolnici zahtijeva dodatnu spremnost, covid bolnica u "Areni" se otvorila, a za njom i Ortopedska na Banjici.

„Postoje još dodatni kapaciteti. Sa ovom brzinom punjenja to je za svega nekoliko dana“, rekao je Kon.

Eventualni policijski sat u Beogradu je još prije nekoliko dana kao opciju najavio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Prema toj varijanti, Beograd, a možda i cijela Srbija, bili bi "pod katancem" od petka popodne pa do ponedjeljka u ranim jutarnjim satima.